Tésztaleves marhahússal Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 60 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: alufólia, fokhagymaprés, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 dkg csíkokra vágott marhahátszín
22 dkg tojásos metélt tészta
12 dkg rózsáira bontott brokkoli
1 teáskanál szezámolaj
½ kisebb szál póréhagyma
2 szál karikára vágott zöldhagyma
1 gerezd zúzott fokhagyma
3 db bébikukorica
8 és fél dl marhahúsleves
3 evőkanál világos szójaszósz
ízlés szerint csípős pirospaprika

Elkészítés:

1. A húst vékony csíkokra vágjuk és lapos tálba tesszük.

2. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a felkarikázott zöldhagymát, a szójaszószt és a szezámolajat (1. kép). 30 percre hűtőszekrénybe helyezzük.

3. A kínai tojásos metéltet sós vízben 3-4 percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, félretesszük.

4. Nagy lábosban felforraljuk a levest.

5. Beletesszük a húst a páclével együtt (2. kép), a feldarabolt bébikukoricát és póréhagymát, a rózsáira szedett brokkolit. Fedő alatt, kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a hús megpuhul.

6. Hozzáadjuk a főtt tésztát (3. kép). Csípős pirospaprikával ízesítjük. További 2-3 percig főzzük. A levest előmelegített tányérokba merjük és azonnal fogyasztjuk.

A zöldségeket idény vagy ízlés szerint változtathatjuk.
Chilimártást is használhatunk pirospaprika helyett, de ne feledjük, nagyon erős!

Marhahúsalaplé

150 dkg borjúcsont vagy
150 dkg marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa
1 db bouquet garni

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.