ÁNIZSLIKŐRÖS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: habverő, hústű, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, kuglófsütő, sütő, szita
Eljárások: gőzölés, kevert tészta kikeverése, kikeverés, sütés, szitálás, vízfürdő

Adag: 1 sütőforma (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál ánizslikőr
1 evőkanál víz
10 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
3 db tojás
1 evőkanál tej
15 dkg liszt
¾ teáskanál sütőpor
2 és fél dkg őrölt mandula
15 dkg porcukor
½ teáskanál citromlé
A sütőformához:
kevés liszt
igény szerint puha vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű kuglófformát vékonyan megkenünk vajjal, megszórjuk liszttel.

2. Kevert tésztát készítünk, ehhez a vajat a cukorral simára verjük. Hat részletben hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat. Belekeverjük a tejet, beleszitáljuk a lisztet és a sütőport, hozzákeverjük a mandulát. Az egészet a vajas masszához keverjük, hozzáadjuk a likőrt, és az egészet jól összedolgozzuk.

3. A tésztát a sütőformába töltjük, és a sütőben 45-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A süteményt 10 percig a formában hűlni hagyjuk, majd kivesszük, és sütőrácsra téve teljesen kihűtjük.

4. A mázhoz a porcukrot a citromlével és a vízzel elkeverjük, vízfürdő fölött addig melegítjük, amíg a cukor folyékonnyá válik. Ha szükséges, adunk még hozzá kevés vizet. A tortát a cukormázzal bevonjuk.

A dél-franciaországi közkedvelt ánizslikőr, a pastis adja az egyszerű sütemény különleges aromáját.