KÖRTÉS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hústű, kenőecset, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, karamellizálás, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, kimagozás, sütés, szitálás
Adag: 1 tortaforma (8 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
2. A mézet 3 dkg vajjal és cukorral egy kis lábosban, kis lángon felmelegítve addig kevergetjük, amíg a vaj elolvad és a cukor feloldódik. Majd közepes lángon a keveréket addig főzzük, amíg halványsárga lesz. Hozzáadjuk a körtedarabokat, és addig melegítjük, amíg kissé megbarnulnak, és az edényből minden folyadék elpárolog. A gyümölcsöt szitán lecsepegtetjük, hűlni hagyjuk.
3. Kevert tésztát készítünk (lásd lejjebb), ehhez a maradék vajat és a maradék cukrot habosra verjük, és egyenként beledolgozzuk a kissé felvert tojásokat.
4. A lisztet átszitáljuk, és a lecsepegtetett körtedarabokkal együtt lazán a keverékhez adjuk, alaposan összekeverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, a sütőben 30-40 percig sütjük, amíg a sütemény aranybarna lesz, és a teteje enyhe nyomásra visszaugrik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A süteményt 5-10 percig a sütőformában hagyjuk hűlni, aztán sütőrácsra borítjuk, és a lehúzzuk róla a papírt. Megfordítjuk, megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
5. A lekvárt egy kis lábosban felmelegítjük. Ha túl sűrű, egy kevés vízzel hígítjuk. A kihűlt sütemény tetejére kenjük, így szép fényes lesz, és szaftosabb marad.
A kevert tészta készítése:
1. Először a vajat egy nagy keverő- vagy üvegtálban egyenletesre keverjük, majd hozzákeverjük a cukrot (1. kép).
2. A vajat és a cukrot habosra verjük. Habverőt, elektromos kézi mixert vagy konyhai robotgépet is használhatunk (2. kép).
3. Hozzáadjuk az esetleges ízesítőket, majd egyesével a tojásokat. Minden hozzávalóval jól eldolgozzuk, hogy a massza homogén és egyenletes legyen (3. kép). Ha mégsem az, egy kevés lisztet szórhatunk hozzá.