BARNASÖRÖS GYÜMÖLCSKENYÉR Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hústű, kenőecset, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, forralás, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma dupla bélelése, szitálás
Adag: 1 tortaforma (10 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A vajat, a különböző gyümölcsöket, a cukrot, a citrom- és narancshéjat és levet, a sört és a borpárlatot együtt egy tálba tesszük. Közepes hőmérsékleten 10 percig forraljuk. Félretesszük, hűlni hagyjuk. A szerecsendiót, a fahéjat, a szegfűborsot, a gyömbért és a kardamomot hozzáadjuk, az egész keveréket nagy tálba töltjük. Lefedjük, 3 napra hűvös helyre tesszük érlelődni, közben naponta átkeverjük.
2. Felhasználáskor a sütőt 160 °C-ra előmelegítjük. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát duplán kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést). 3 réteg újságpapírt vagy csomagolópapírt a forma köré tekerünk. A sütőpapírt megkenjük vajjal, megszórjuk liszttel.
3. A kissé felvert tojásokat összekeverjük a gyümölcsökkel. A lisztet és a sütőport összevegyítjük, átszitáljuk, hozzáadjuk a gyümölcsös keverékhez, és egyneműre keverjük. A tésztát a sütőformába töltjük, a tetejét elsimítjuk. A tortát a sütőben 120-150 percen át sütjük. 60 perc sütés után a formát lefedjük sütőpapírral. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a tészta közepe is megsült-e. A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd a papírt eltávolítjuk.
4. A lekvárt egy kis lábosban a vízzel simára keverjük, felforraljuk. Szitán áttörjük, majd egy részét a torta tetejére kenjük. Megszórjuk kandírozott gyümölcsökkel és a dióval. A maradék lekvárt újra felmelegítjük, és ecsettel a dekorációra kenjük. A máz jól fedje be a gyümölcsöket és a diókat, meg a köztük lévő réseket. Ahol a lekvár már megdermedt, ott nem kell újabb réteget rákenni, mert egyenetlen lesz a máz.