Hétvégi piskóta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, habverő, hústű, jénai edény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: forralás, gőzölés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral
Adag: 1 sütőforma (4-6 főre)
Elkészítés:
1. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. Egy hosszúkás (20 cm-es) formát kibélelünk sütőpapírral, a papírt megkenjük vajjal, vékonyan megszórjuk liszttel.
2. A vajat kisebb lábosban, kis lángon, felolvasztjuk, majd levesszük a tűzről, és kissé hűlni hagyjuk (de maradjon folyékony). A lisztet és a sütőport összekeverjük, nagy tálba szitáljuk. Egy másik tálban felverjük a tojást, belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, a tejszínt, a rumot és a sót. A masszát a lisztes keverékhez öntjük, gyors mozdulatokkal sima tésztává eldolgozzuk. Végül az olvasztott vajat is belekeverjük.
3. A tésztát az előkészített formába töltjük, és a sütőben kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje enyhe nyomásra rugalmasan visszaugrik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A piskótát a formában hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk, és a papírt óvatosan lehúzzuk róla.
4. Egy kis lábost a harmadáig töltünk vízzel, felforraljuk, és levesszük a tűzről. A porcukrot tűzálló tálba szitáljuk, 1 evőkanálnyi vízzel meg a citromlével sűrű masszát keverünk belőle. A tálat a meleg vizes edény fölé tesszük, és a gőz fölött felmelegített cukormázat (1-2 perc) a piskótára csurgatjuk. Hagyjuk megkeményedni.
5. A piskótát a fogyasztásig légmentes csomagolásban tárolhatjuk. Így 3-4 napig is eláll.