FEKETE-ERDEI TORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 1 sütőforma (8 főre)
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 20 cm átmérőjű sütőformát kibélelünk sütőpapírral (lásd a megjegyzést).
2. Egy fazekat félig megtöltünk vízzel, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A tésztához a 3 tojássárgáját, a 3 egész tojást és a cukrot hőálló tálba tesszük, és a forró vizes fazék peremére ültetjük úgy, hogy a víz ne érjen a tál aljáig. A gőz fölött a hozzávalókat erőteljes mozdulatokkal felverjük, amíg a massza sűrű és langyos lesz. Ekkor levesszük a fazékról, és tovább verjük, amíg kihűl. Összekeverjük a lisztet és a kakaóport, átszitáljuk, óvatosan a kihűlt keverékbe forgatjuk. A masszát a sütőformába töltjük, a sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg a teteje a legkisebb nyomásra visszaugrik. Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy a piskóta közepe is megsült-e (egy vékony tűt, esetleg fogvájót, kötőtűt szúrjunk a tészta közepébe, illetve a legmagasabb részébe. Amikor kihúzzuk, nem lehet rajta tésztamorzsa). A kész tortalapot sütőrácsra borítva hagyjuk kihűlni.
3. A cseresznyés töltelékhez a keményítőt kikeverjük egy kevés magozásból visszamaradt cseresznyelével. A maradék levet kis lábosban felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a keményítőt, aztán újra tűzre tesszük, és kevergetve felforraljuk. Ismét levesszük a tűzről, hozzáadjuk a cseresznyét (8 darabot félreteszünk a díszítéshez), és hűlni hagyjuk.
4. A cseresznyesziruphoz a cukrot a vízzel egy kis lábosban lassan felmelegítjük, kevergetjük, amíg a cukor feloldódik. Gyorsan felforraljuk, levesszük a tűzről, beleöntjük a cseresznyepálinkát, majd hűlni hagyjuk.
5. A tejszínt egy nagy tálban félkeményre verjük, hozzáadjuk a vaníliaaromát meg a késhegynyi cukrot, és teljesen keményre verjük. A negyedét félretesszük.
6. A tortát vízszintesen három részre vágjuk. A legfelsőt a tetejével lefelé tálra fektetjük, és tejszínhabot kenünk rá. Ráhelyezzük a középső lapot. Vékonyan megkenjük tejszínnel, a szélére pedig köröskörül egy vastagabb tejszínhabcsíkot kenünk. A cseresznyés tölteléket a csíkon belül egyenletesen elosztjuk, és a harmadik tortalappal befedjük. A tortát vékonyan megkenjük tejszínhabbal, és 10 percre hideg helyre tesszük, majd ismét megkenjük habbal, és ezt addig ismételjük, amíg egyenletes tejszínbevonatot kapunk. A torta oldalát körös-körül megszórjuk csokoládéreszelékkel. Csillagcsőrös nyomózsákba szedjük a tejszínhabot, és habrózsákat nyomunk a torta tetejére.Sötét színű, lecsepegtetett cseresznyeszemekkel díszítjük, megszórjuk csokoládéreszelékkel és porcukorral.