A PÁPA SÜLT RIZOTTÓJA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 15 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A vaj felét lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát, és 3 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, és körös-körül megpirítjuk.
3. Felöntjük a borral, és addig főzzük, amíg a nedvesség el nem párolog.
4. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, sót, borsot, és kis lángon 15 percig pároljuk.
5. Beleszórjuk a rizst. Állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyén folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
6. Amikor elkészült, belekeverjük a reszelt parmezán sajtot.
7. A maradék vajjal kikenünk egy 25 cm átmérőjű gyűrűformát. Belesimítjuk a májas-paradicsomos rizottót.
8. Előmelegített, 200 fokos sütőben 12-15 percig sütjük. Tálra borítjuk.
MARHAHÚSLEVES
1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.