KÖRTÉS-GORGONZOLÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 45 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, magház eltávolító, reszelő, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db körte
15 dkg gorgonzola sajt
40 dkg gömbölyű szemű rizs

vagy

40 dkg rizottórizs
3 dkg vaj
2 evőkanál citromlé
10 dl zöldségalaplé
1 és ¼ dl száraz fehérbor
1 szál szárzeller
1 fej hagyma
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A körtét meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk.

2. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a felszeletelt szárzellert. Megsózzuk. Hozzáadjuk a körte háromnegyedét is.

3. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.

4. Darabokra vágott gorgonzola sajttal ízesítjük, belekeverjük a maradék körtét is.

5. Reszelt szerecsendióval meghintjük, és további 1 percig főzzük.

ZÖLDSÉGERŐLEVES

1 db cukkini
2 szál póréhagyma
1 kisebb kockára vágott zellergumó
1 db burgonya
1 szál karikára vágott fehérrépa
2 szál karikára vágott sárgarépa
20 dl víz
1 db babérlevél
1 csokor apróra vágott petrezselyemzöld
2 evőkanál olaj
1 fej kockára vágott hagyma
2 db hámozott, darabolt paradicsom
ízlés szerint szemes bors
ízlés szerint só

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.

2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.

3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.

4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.