KÖRTÉS-GORGONZOLÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, kés, keverőtál, magház eltávolító, reszelő, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, párolás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A körtét meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk, és citromlével meglocsoljuk.
2. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a felszeletelt szárzellert. Megsózzuk. Hozzáadjuk a körte háromnegyedét is.
3. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc.
4. Darabokra vágott gorgonzola sajttal ízesítjük, belekeverjük a maradék körtét is.
5. Reszelt szerecsendióval meghintjük, és további 1 percig főzzük.
ZÖLDSÉGERŐLEVES
1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.
3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.
4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.