ALMÁS RIZOTTÓ Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, reszelő, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, feljavítás, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A meghámozott almát felaprítjuk, tálba tesszük és felöntjük a borral. 20 percig áztatjuk.
2. A vaj felét lábosban megforrósítjuk. Beletesszük a kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk.
3. A hőmérsékletet közepesre emeljük, és a lábosba szórjuk a rizst. 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk az almát, felöntjük a borral, majd ha ez elpárolgott, állandó keverés mellett apránként felöntjük a levessel, egyszerre kb. félpohárnyival. Minden egyes folyadék-hozzáadás után addig keverjük a rizst, amíg a levest magába nem szívja. A teljes puhulási idő 15-18 perc. Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük.
4. A rizottóba tálalás előtt belekeverjük a tejszínt és a maradék vajat. Frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
ZÖLDSÉGERŐLEVES
1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a felkarikázott sárga- és fehérrépát, a pórét. 5 percig pároljuk.
2. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, a kockára vágott zellergumót és a felaprított petrezselymet.
3. Felöntjük a vízzel. Sóval, szemes borssal, babérlevéllel ízesítjük. A levest legalább 60 percet főzzük, majd leszűrjük.
4. A főtt zöldségeket más ételhez használjuk fel.