NÁPOLYI RAKOTT RIZS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fazék, húsdaráló, kés, keverőtál, kuglófsütő, papírtörlő, reszelő, séfkés, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áztatás, csőben sütés, darabolás, szeletelés, darálás, formázás, főzés, hámozás, kikeverés, lerakás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, sütés bő zsiradékban, szűrés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. A szárított vargányát 20 percig meleg vízben áztatjuk.
2. Olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a zöldborsót, a paradicsompürét, a lecsöpögtetett, felaprított gombát. Felöntjük 2,5 dl levessel és 5 percig főzzük.
3. Beletesszük a kolbászt, és 20 percig főzzük. A kolbászt kivesszük és felszeleteljük.
4. A darált marhahúst tálba tesszük, sóval, borssal ízesítjük. Belekeverünk 1 tojást, 2 evőkanál zsemlemorzsát és 1 evőkanál reszelt parmezán sajtot. A húsmasszából kis gombócokat formálunk, és lisztbe hempergetjük. Bő, forró olajban aranysárgára sütjük, majd itatósra szedjük
5. A gombás paradicsommártás felébe belekeverjük a rizst és felöntjük fél pohár levessel. Kevergetve addig főzzük, amíg a rizs fel nem szívja a folyadékot. Akkor fél pohár levessel pótoljuk az elpárolgott nedvességet. Addig főzzük, amíg a rizs megpuhul (15 perc).
6. Belekeverjük a parmezán sajt felét, 6 dkg zsírt és a maradék 2 tojást. Félretesszük hűlni.
7. A maradék gombás paradicsommártásba belekeverjük a húsgombócokat és 6 dkg zsírt. Kis lángon összemelegítjük.
8. A maradék zsírban megsütjük a kis darabokra vágott csirkemájat. Utólag sózzuk.
9. Kivajazunk egy nagy kuglófformát és behintjük zsemlemorzsával. Belesimítjuk a rizs nagy részét úgy, hogy az oldalára is kerüljön. A kialakult üreget megtöltjük a májjal, a kolbásszal, a húsgombócos mártással. Befedjük szeletelt pizza-mozzarellával. Rásimítjuk a maradék rizst. A maradék parmezán sajttal és zsemlemorzsával megszórjuk. Előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
MARHAHÚSLEVES
1. A húst, a csontot és minden megtisztított hozzávalót fazékba teszünk. Felöntjük a vízzel. A levest 2-3 órát főzzük.
2. A húsokat, a csontokat és a zöldségeket kivesszük, a levest átszűrjük. Kihűtjük, a felszínén összegyűlt zsiradékot leszedjük.
3. A levesben személyenként 2-3 evőkanál apró szemű tésztát vagy cérnametéltet főzünk ki. Ha tartalmasabban akarjuk adni, húsdarabokkal, a zöldségek közül a sárga- és fehérrépával és a burgonyával együtt tálaljuk.
4. A leszűrt leves befagyasztható, krémlevesek készítéséhez is felhasználható.