KASMIRI RIZS ZÖLDSÉGEKKEL ÉS MAZSOLÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: botmixer, citromnyomó, kés, keverőtál, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, turmixgép, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, forralás, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, préselés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 dkg mazsola
6 dkg sótlan földimogyoró
1 szál karikára vágott sárgarépa
15 dkg zöldbab
35 dkg basmati rizs
2 és fél dl víz
1 teáskanál garam masala
6 dkg vaj
4 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt római kömény
1 db babérlevél
1 darabka friss, 2 cm-es gyömbérgyökér
1 teáskanál citromlé
2 és fél dl tejszín
1 db piros chilipaprika
1 fej kockára vágott hagyma
1 nagyobb kockára vágott alma
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Vaslábosban 4 dkg vajban üvegesre pároljuk hagymát. Hozzáadjuk a babérlevelet, a reszelt gyömbért, az őrölt római köményt és fahéjat, a felaprított chilit, és 1 percig kevergetve pirítjuk.

2. Hozzáadjuk a mazsolát és a földimogyorót, majd megszórjuk a rizzsel. Felöntjük a vízzel és felforraljuk.

3. Lefedjük, majd előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig pároljuk.

4. A maradék vajon megpároljuk az almát. Meghintjük a garam masala fűszerkeverékkel és felöntjük a tejszínnel. Összeforraljuk, majd összeturmixoljuk.

5. A feldarabolt zöldbabot sós vízben 5 percig előfőzzük.

6. Megforrósított olajon megpároljuk a sárgarépát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöldbabot, és összepirítjuk. Sóval és citromlével ízesítjük. Összekeverjük a mazsolás rizzsel, és tányérokba szétosztjuk. A tetejére öntjük a mártást.