Angol ürühús Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 120 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, séfkés, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lehabozás

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
120 dkg ürühús
2 gerezd fokhagyma
50 dkg burgonya
10 dkg vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db zeller
2 fej kelkáposzta
2 csapott kávéskanál só
1 csapott kávéskanál bors
10 szál petrezselyemzöld

Elkészítés:

A nagyobb kockákra vágott ürühúst jól megmossuk hideg vízben, feltesszük főni vastagra vágott leveszöldséggel, később beletesszük a kelkáposztát hosszúkásra vágva, sóval, törött borssal, vörös- és fokhagymával, lassan megfőzzük, s többször lehabozzuk, mint a rendes húslevest. Mielőtt a hús teljesen megpuhul, nagy kockára vágott, megmosott burgonyát teszünk hozzá, úgyszintén egészen finomra vágott zöldpetrezselymet s még egyszer jól felforraljuk, a tűzhelyről levesszük és mint levesételt levestányérral felszolgáljuk.

Ezt a kitűnő ír gulyást /Irish stew/, mint az írek maguk is, gazdagíthatjuk, apróra vágott, füstölt, húsos szalonna hozzáadásával. Bográcsban is készíthetjük.
Elvehetjük a birkahús faggyúszagát, ha teljesen lefaggyúzzuk, majd ecetes, köménymagos vízzel leforrázzuk. Hagyjuk egy kevés ideig állni a forró vízben, majd szárazra töröljük.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.