SZICÍLIAI TIMBALE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, kés, keverőtál, konyhai robotgép, serpenyő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tortaforma, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, lerakás, párolás, sütés, szűrés, turmixolás

Adag: 1 tortaforma (4-6 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 nagyobb érett paradicsom
15 dkg scamorza sajt
50 dkg anelli
40 dkg tehéntúró

vagy

40 dkg ricotta sajt
2 evőkanál extraszűz olívaolaj
4 dkg vaj
1 fej hagyma
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só
igény szerint zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Hozzáadjuk a lehéjazott, felnegyedelt paradicsomot, megsózzuk, és addig főzzük, amíg a paradicsom szétesik.

2. Robotgépbe tesszük, sima krémmé keverjük. Frissen őrölt borssal fűszerezzük.

3. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.

4. Lecsöpögtetjük, belekeverjük a vajat és az apróra vágott scamorza sajt felét.

5. Kivajazunk és morzsával behintünk egy 23 cm-es tortaformát.

6. Belefektetünk egy sor tésztát, erre paradicsommártást, ricottát vagy tehéntúrót simítunk. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tart a hozzávalókból. A tetejére scamorza sajt kerüljön. Megszórjuk zsemlemorzsával.

7. Előmelegített, 190 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Tálra borítva tálaljuk.

A paradicsom hámozása, magozása egyszerűen elvégezhető. A paradicsomok héját nagyon éles késsel kereszt alakban bevágjuk. A paradicsomokat forró vízben 10 másodpercig főzzük. Utána kivesszük, és jéghideg vízbe tesszük őket: így kemény marad a húsuk. Ezután könnyen lehúzhatjuk a héjukat. A paradicsomokat félbevágjuk, és teáskanállal óvatosan kikaparjuk a magokat.