ZÖLDSÉGES-TÉSZTÁS TIMBALE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg zöldborsó
2 szál sárgarépa
75 dkg zöldspárga
25 dkg rigatoni

vagy

25 dkg penne
4 evőkanál extraszűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
9 dkg fontina sajt
3 dkg reszelt parmezán sajt
1 adag besamelmártás
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A megtisztított zöld spárgát nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük

2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a zöldborsót. 5 percig pároljuk.

3. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöld spárgát 4 evőkanál főzővízzel együtt. További 10 percig főzzük.

4. A zöldségek felét és a reszelt parmezán sajtot a besamelmártásba keverjük.

5. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.

6. A tésztát leszűrjük és belekeverjük a mártásba. Hozzáadjuk a kockára vágott fontina sajtot is.

7. Sütőpapírral kibélelünk négy gömbölyű sütőformát. A megmaradt zöldségekből kivesszük a spárgaszálakat, és hosszában kettévágjuk. Kibéleljük vele a formákat. Belesimítjuk a mártásos tésztát.

8. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Tálra borítjuk, a többi maradék zöldséggel körítjük.

BESAMELMÁRTÁS

5 dl tej
6 evőkanál vaj
6 evőkanál liszt
ízlés szerint reszelt szerecsendió
ízlés szerint só

1. A tejet 90 fokosra melegítjük.

2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.

3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.

4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.