ZÖLDSÉGES-TÉSZTÁS TIMBALE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, reszelő, sütő, sütőforma, sütőpapír, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, előfőzés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A megtisztított zöld spárgát nagyobb darabokra vágjuk, és sós vízben félpuhára főzzük
2. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát és a zöldborsót. 5 percig pároljuk.
3. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett zöld spárgát 4 evőkanál főzővízzel együtt. További 10 percig főzzük.
4. A zöldségek felét és a reszelt parmezán sajtot a besamelmártásba keverjük.
5. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben al dente, azaz rugalmasra főzzük.
6. A tésztát leszűrjük és belekeverjük a mártásba. Hozzáadjuk a kockára vágott fontina sajtot is.
7. Sütőpapírral kibélelünk négy gömbölyű sütőformát. A megmaradt zöldségekből kivesszük a spárgaszálakat, és hosszában kettévágjuk. Kibéleljük vele a formákat. Belesimítjuk a mártásos tésztát.
8. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. Tálra borítjuk, a többi maradék zöldséggel körítjük.
BESAMELMÁRTÁS
1. A tejet 90 fokosra melegítjük.
2. A vajat lábosban megolvasztjuk. Meghintjük a liszttel, rózsaszínűre pirítjuk, majd felöntjük 1 dl tejjel. Csomómentesre keverjük.
3. Apránként felöntjük a maradék tejjel. Állandó keverés mellett besűrítjük (a legbiztosabb, ha habverőt használunk). Sóval, reszelt szerecsendióval ízesítjük. Krémes állagúnak kell lennie.
4. A besamel az egyik legnépszerűbb alapmártás, sajttal, tojássárgájával, frissen vágott petrezselyemmel tovább fűszerezhetjük.