HAJDINATÉSZTA ŐSZIESEN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  olcsó
Eszközök: borsdaráló, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, sajtkés, serpenyő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, darálás, főzés, hámozás, lerakás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
18 dkg csíkokra vágott fodros kel
25 dkg hámozott, kockára vágott burgonya
1 adag hajdinatészta
5 dkg vaj
6 levél friss, összevágott zsálya
2 gerezd zúzott fokhagyma
12 dkg reszelt parmezán sajt
18 dkg szeletelt fontina sajt

vagy

18 dkg lágy, szeletelt sajt
ízlés szerint frissen őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A burgonyát sós vízben 5 percig főzzük.

2. Hozzáadjuk a fodros kelt és 10 percig főzzük.

3. A hajdinatésztát bő, forrásban lévő, sós vízben al dente főzzük. Leszűrjük.

4. Megforrósított vajon üvegesre pároljuk a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a zsályalevelet, és fél percig sütjük.

5. Kivajazott tűzálló tálba egy réteg tésztát terítünk. Rátesszük a leszűrt burgonyát és fodros kelt. Beborítjuk a felszeletelt fontina sajttal. Még egy réteg tészta következik, amit leöntünk a fokhagymás-zsályás vajjal.

6. Őrölt borssal és parmezán sajttal megszórjuk.

7. Előmelegített, 180 fokos sütőben 25 percig sütjük.

HAJDINATÉSZTA

50 dkg hajdinaliszt
2 csipet só
1 dl meleg víz
3 db tojás

1. Deszkára szitáljuk a lisztet és a sót. Közepébe mélyedést nyomunk és beleütjük a tojásokat. Annyi meleg vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A tésztát cipóvá formáljuk, műanyag fóliába csomagoljuk, és fél óráig pihentetjük.

2. A tésztát lisztezett deszkán 1-2 mm vastagra kinyújtjuk, és 1 cm-es csíkokra vágjuk.