PIKÁNS CSICSERIBORSÓ Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fémtál, fokhagymaprés, kés, lábas, reszelő, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg csicseriborsó

vagy

50 dkg sárgaborsó
1 evőkanál gránátalmamag
2 teáskanál citromlé
2 evőkanál apróra vágott koriander
2 teáskanál garam masala
2 nagy érett paradicsom
1 db erős, hegyes zöldpaprika
2 fej kockára vágott hagyma
½ teáskanál zúzott fokhagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál reszelt gyömbér
½ teáskanál őrölt kurkuma
1 evőkanál őrölt koriander
3 evőkanál vaj

vagy

3 evőkanál olaj

vagy

3 evőkanál ghee

Elkészítés:

1. Az előzetesen egy éjszakára beáztatott csicseriborsót sós vízben puhára főzzük.

2. Ghee-ben vagy olajban megpároljuk a finomra vágott hagymát, a gyömbért, a fokhagymát és a kimagozott, apróra vágott zöldpaprikát (1. kép).

3. Hozzáadjuk a kimagozott, apró kockákra vágott paradicsomot (2. kép), megpároljuk, majd belekeverjük az őrölt koriandert (3. kép) és a leszűrt csicseriborsót. 10 percig főzzük, felöntjük 2 dl-nyivel a borsó főzővizéből (4. kép), és további 10 percig pároljuk.

4. Hozzáadjuk a garam masalát, a citromlevet, és belekeverjük a felaprított koriandert, majd összefőzzük. Ha szükséges, adjunk hozzá még levet, hogy főzelékszerű legyen. Friss gránátalmamaggal meghintjük.

Az indiai lakosság jó része vegetáriánus, itt találhatjuk tehát a különféle zöldséges ételek legsokszínűbb választékát a világon. Minden tájegységnek megvan a saját főzési technikája és az ételfajtának megfelelő fűszerezése.