BÁRÁNYBORDA ZÖLDBORSÓPOGÁCSÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, grillező, hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, lábas, papírtörlő, sütőpapír, szűrő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, főzés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, passzírozás, áttörés, sütés bő zsiradékban, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 szelet színhús bárányborda
80 dkg mirelit zöldborsó

vagy

80 dkg friss zöldborsó
3 dkg olvasztott vaj
6 dkg zsemlemorzsa
6 dkg finomra vágott mandula
3 evőkanál liszt
2 db tojás
2 teáskanál finomra vágott mentalevél
1 db tojássárgája
1 teáskanál só
1 dkg vaj
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt feketebors
A fokhagymás-tejszínes mártáshoz:
1 dl fehérbor
3 dl zsíros créme double
10 gerezd félbevágott fokhagyma
A sütéshez:
igény szerint olaj

Elkészítés:

1. Fazékban vizet forralunk. A sót és a zöldborsót beletesszük, újból felforraljuk, majd kisebbre kapcsoljuk a lángot, és a borsót puhára főzzük (kb. 3-6 perc, a borsótól függően). Jól lecsepegtetjük, majd konyhai robotgépben pürésítjük, vagy finom lyukú szűrőn áttörjük.

2. A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, a borsópürét hozzáadjuk, és közepes lángon 7 percig főzzük, amíg a leve elpárolog. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját, az apróra vágott mentát, sóval, borssal fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrényben kb. 20 perc alatt megdermesztjük.

3. A lisztet sóval, borssal fűszerezzük, majd egy darab sütőpapírra terítjük. A tojásokat egy nem túl mély tálban felverjük. A mandulát és a zsemlemorzsát összekeverjük, egy másik lap sütőpapírra szórjuk. A zöldborsós keveréket 12 adagra osztjuk, mindegyikből lapos, kerek pogácsát formázunk. A pogácsákat a lisztben, majd a tojásban, végül a mandulás morzsában megforgatjuk, 20 percre hideg helyre tesszük.

4. A fokhagymás-tejszínes mártáshoz a fokhagymát kis lábosba tesszük, hideg vízzel leöntjük, felforraljuk. A lángot kisebbre kapcsoljuk, a fokhagymát 3 percig főzzük, majd leöntjük a levét. A nem túl száraz fehérbort és a tejszínt hozzáadjuk, fedő alatt kb. 25 percig főzzük. A fokhagymás keveréket konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük, és simára keverjük. A melegen tartáshoz tiszta lábosba átöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütő grilljét a legmagasabb fokozatra előmelegítjük.

5. A fritőzt vagy egy nagy lábost kétharmadáig megtöltünk olajjal, és 180 C-fokra forrósítjuk. A pogácsákat adagonként 4-6 percig minden oldalukon aranyszínűre sütjük benne, kivesszük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, melegen tartjuk.

6. A báránybordákat az olvasztott vajjal megkenjük, sóval, borssal fűszerezzük. Mindkét oldalukon 3-3 percig grillezzük, de tetszés szerint tovább is lehet.

7. A bordákat és a borsópogácsákat előmelegített tányérokon elosztjuk, a fokhagymás-tejszínes mártással tálaljuk.

A könnyű, tojással habart zöldborsó és a tejszínes fokhagymamártás társaságában a bárányborda remek, üdítő színű nyári csemegévé válik.