BÁRÁNYBORDA ZÖLDBORSÓPOGÁCSÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, grillező, hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, lábas, papírtörlő, sütőpapír, szűrő, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, főzés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, panírozás zsemlemorzsával, passzírozás, áttörés, sütés bő zsiradékban, szűrés, turmixolás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. Fazékban vizet forralunk. A sót és a zöldborsót beletesszük, újból felforraljuk, majd kisebbre kapcsoljuk a lángot, és a borsót puhára főzzük (kb. 3-6 perc, a borsótól függően). Jól lecsepegtetjük, majd konyhai robotgépben pürésítjük, vagy finom lyukú szűrőn áttörjük.
2. A vajat egy kis lábosban megolvasztjuk, a borsópürét hozzáadjuk, és közepes lángon 7 percig főzzük, amíg a leve elpárolog. Levesszük a tűzről, belekeverjük a tojássárgáját, az apróra vágott mentát, sóval, borssal fűszerezzük. Hagyjuk kihűlni, majd a hűtőszekrényben kb. 20 perc alatt megdermesztjük.
3. A lisztet sóval, borssal fűszerezzük, majd egy darab sütőpapírra terítjük. A tojásokat egy nem túl mély tálban felverjük. A mandulát és a zsemlemorzsát összekeverjük, egy másik lap sütőpapírra szórjuk. A zöldborsós keveréket 12 adagra osztjuk, mindegyikből lapos, kerek pogácsát formázunk. A pogácsákat a lisztben, majd a tojásban, végül a mandulás morzsában megforgatjuk, 20 percre hideg helyre tesszük.
4. A fokhagymás-tejszínes mártáshoz a fokhagymát kis lábosba tesszük, hideg vízzel leöntjük, felforraljuk. A lángot kisebbre kapcsoljuk, a fokhagymát 3 percig főzzük, majd leöntjük a levét. A nem túl száraz fehérbort és a tejszínt hozzáadjuk, fedő alatt kb. 25 percig főzzük. A fokhagymás keveréket konyhai robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük, és simára keverjük. A melegen tartáshoz tiszta lábosba átöntjük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A sütő grilljét a legmagasabb fokozatra előmelegítjük.
5. A fritőzt vagy egy nagy lábost kétharmadáig megtöltünk olajjal, és 180 C-fokra forrósítjuk. A pogácsákat adagonként 4-6 percig minden oldalukon aranyszínűre sütjük benne, kivesszük, konyhai papírtörlőn lecsepegtetjük, melegen tartjuk.
6. A báránybordákat az olvasztott vajjal megkenjük, sóval, borssal fűszerezzük. Mindkét oldalukon 3-3 percig grillezzük, de tetszés szerint tovább is lehet.
7. A bordákat és a borsópogácsákat előmelegített tányérokon elosztjuk, a fokhagymás-tejszínes mártással tálaljuk.