PÓRÉHAGYMÁS TORTÁCSKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 4-6 főre (30 darab)
Elkészítés:
1. A töltelékhez a vajat gyenge tűzön megolvasztjuk. Hozzákeverjük a póréhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és egy csipet sót. Fedő alatt 5 percig pároljuk, majd levesszük róla a fedőt, és még 5-10 percig főzzük, amíg a leve elpárolog. A babérlevelet kivesszük, a római köményt hozzáadjuk, jól elkeverjük benne, majd félretesszük hűlni.
2. Három muffin- vagy kis pástétomformát (12 mélyedésest) kivajazunk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és 5 percre hideg helyre tesszük.
3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tésztából 30 darab, 7 cm átmérőjű korongot vágunk ki. Ezeket az előkészített muffin- vagy pástétomformákba fektetjük, az aljukat jól lenyomjuk, hogy a széle kissé túlnyúljon a mélyedések peremén. A kibélelt formákat 10 percre hideg helyre tesszük. 4. A tejszínt a tojással és a tojássárgájával kissé felverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A póréhagymás keverékből fél-fél teáskanálnyit teszünk a tésztamélyedésekbe, majd óvatosan feltöltjük őket a tejszínnel. A sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. A tortákat még melegen kivesszük a formákból. Ha hozzátapadnának a forma oldalához, késheggyel óvatosan leválasztjuk.
OMLÓS TÉSZTA
1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.
2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).
3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).
4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.
Kb. 35 dkg tésztát kapunk.