PÓRÉHAGYMÁS TORTÁCSKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 110 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: fazék, gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, muffinsütő, nyújtófa, pástétomsütő, sütemény kiszúró formák, sütő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, főzés, hűtés, kikeverés, nyújtás, párolás, sütés, sütőforma bélelése

Adag: 4-6 főre (30 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 adag omlós tészta
A munkafelületre:
igény szerint liszt
A sütőformához:
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
1 nagyobb szál karikára vágott póréhagyma
1 ⅔ dl créme double
1 db tojássárgája
1 db tojás
¼ teáskanál őrölt római kömény
1 csipet szárított kakukkfű
1 db babérlevél
4 dkg vaj
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A töltelékhez a vajat gyenge tűzön megolvasztjuk. Hozzákeverjük a póréhagymát, a babérlevelet, a kakukkfüvet és egy csipet sót. Fedő alatt 5 percig pároljuk, majd levesszük róla a fedőt, és még 5-10 percig főzzük, amíg a leve elpárolog. A babérlevelet kivesszük, a római köményt hozzáadjuk, jól elkeverjük benne, majd félretesszük hűlni.

2. Három muffin- vagy kis pástétomformát (12 mélyedésest) kivajazunk. A tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 3 mm vékonyra kinyújtjuk, és 5 percre hideg helyre tesszük.

3. A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük. A tésztából 30 darab, 7 cm átmérőjű korongot vágunk ki. Ezeket az előkészített muffin- vagy pástétomformákba fektetjük, az aljukat jól lenyomjuk, hogy a széle kissé túlnyúljon a mélyedések peremén. A kibélelt formákat 10 percre hideg helyre tesszük. 4. A tejszínt a tojással és a tojássárgájával kissé felverjük, sóval, borssal fűszerezzük. A póréhagymás keverékből fél-fél teáskanálnyit teszünk a tésztamélyedésekbe, majd óvatosan feltöltjük őket a tejszínnel. A sütőben 10-15 percig sütjük, amíg a töltelék megszilárdul. A tortákat még melegen kivesszük a formákból. Ha hozzátapadnának a forma oldalához, késheggyel óvatosan leválasztjuk.

Folyó víz alatt alaposan mossuk le a szennyeződéseket és a földet. Ehhez a zöld végét vágjuk le, hogy a víz átfolyhasson az egymásra simuló levelek között.
Akkor a legízletesebb ez a póréhagymával és római köménnyel töltött kis tortácska, ha frissen, melegen, aperitif mellé kínáljuk, de nagy tortaként is megsüthetjük, előételként is kínálhatjuk.

OMLÓS TÉSZTA

20 dkg búzaliszt
10 dkg hideg vaj
2-3 teáskanál víz
1 db kissé felvert tojás
1 csipet só
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. A lisztet a sóval nagy tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk.

2. A vajat ujjbegyünkkel belemorzsoljuk a lisztbe (1.kép), amíg finoman morzsás masszát kapunk (2.kép).

3. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a 2-3 teáskanál vízzel felvert tojást (3.kép).

4. A masszát kézzel vagy tésztakéssel összedolgozzuk, amíg cipóvá áll össze (4.kép). Ha a tészta ragadna, még egy kis lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre tesszük, és óvatosan sima tésztává gyúrjuk (legfeljebb 20 másodpercig). Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és felhasználás előtt legalább 20 percre hideg helyre tesszük.

Kb. 35 dkg tésztát kapunk.