Citromos-kapris borjúszelet Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A húst 3 mm vastagra kiverjük, 3-3 darabba vágjuk, és a sóval, borssal ízesített lisztbe forgatjuk. A tojásokat 2 evőkanál vízzel simára keverjük, és a hússzeleteket belemártjuk, lecsepegtetjük.
2. A hússzeleteket részletekben az olaj és a vaj keverékén mindkét felükön 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük, papírtörlőre szedve leitatjuk, és amíg a többivel el nem készültünk, letakarva melegen tartjuk.
3. A zsiradékot a serpenyőből eltávolítjuk. A bort a serpenyőbe öntjük, a kaprit hozzáadva 8 percig főzzük, miközben a leve elpárolog. Ekkor a húslevessel felengedjük, a felére befőzzük, evőkanálnyi citromlével ízesítjük. A vajkockákat egyenként beledobva, kevergetve felolvasztjuk, de nem forraljuk fel. Megfűszerezzük, és ha kell, még egy kevés citromlevet is öntünk bele. A hússzeleteket a serpenyőbe visszarakva alaposan átforrósítjuk.
Marhahúsleves
1. Mossuk, hámozzuk és tisztítsuk meg a zöldségeket. Ha szegfűszeget is használunk, szurkáljuk a hagymába. Csak nagyon érett paradicsomot vásároljunk. A zellerszál leveleit is hozzáadhatjuk.
2. Vízzel teli nagy lábost tegyünk alacsony fokozatra, tegyük bele a húst (1. kép) és a csontokat. A víznek lassan kell forrnia, csupán gyöngyözve
a teljes főzési idő alatt.
3. Adjuk hozzá a zöldségeket (2. kép), a zöldfűszereket és a fűszereket. Az elején csak kevés sót tegyünk bele, még sózhatjuk a főzés során.
4. Szedjük le a habot a főzés alatt (3. kép), amely először bőségesen fog képződni a tetején, majd egyre kevésbé. A húslevest alacsony tűzön 180 percen át főzzük.
5. A húslevest szűrjük tálba (4. kép), szedjük ki a zöldségeket. (A húst egy kedvelt mártással is tálalhatjuk.) Amikor a leves teljesen kihűlt, tegyük hűtőszekrénybe. A zsiradék megszilárdul a felszínén, és könnyedén leemelhető.