SÁRGABARACKOS PASSIÓGYÜMÖLCSÖS SÖRBET Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fazék, keverőtál, léfacsaró, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: fagyasztás, formázás, főzés, kikeverés, pirítás, préselés, szűrés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg aszalt sárgabarack
7 evőkanál szűrt passiógyümölcs-pép
1 evőkanál folyékony glukóz
2 és fél dl víz
2 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
A szezámropogóshoz:
2 evőkanál sima liszt
3 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál szezámmag

Elkészítés:

1. A sörbethez a sárgabarackot fazékba tesszük, a vízzel felforraljuk, majd takaréklángon 10-15 perc alatt puhára főzzük. A vízzel turmixgépbe töltjük, és pürésítjük, majd hozzákeverjük a citromlét, a narancslét és a passiógyümölcspépből 3 evőkanálnyit.

2. Majd hozzákeverünk még 2 evőkanálnyit a passiógyümölcspépből, és egy műanyag dobozban 20 percre betesszük a mélyhűtőbe. Ezután a sörbetet simára keverjük, hogy a jégkristályokat szétzúzzuk. További 120 percen át fagyasztjuk a mélyhűtőben, de minden 20 percben ismét átkeverjük a masszát, hogy teljesen krémes, sima legyen.

3. A szezámropogóshoz a szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Tálba öntjük, majd fémkanállal sűrű masszává keverjük a folyékony glükózzal, a cukorral és a liszttel. Ha kihűlt, hengerré formáljuk, és 16 darabra vágjuk. A darabokból nedves kézzel golyókat formálunk, ellapítjuk, és szilikon sütőlapra helyezzük.

4. A szezámkorongokat 180 °C-ra előmelegített sütőben 6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd fémrácsra helyezve hagyjuk kihűlni. A sörbetet a maradék passiógyümölcspéppel meglocsolva, a szezámropogósokkal kínáljuk.