SÁRGABARACKOS PASSIÓGYÜMÖLCSÖS SÖRBET Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, fazék, keverőtál, léfacsaró, serpenyő, sütő, sütőlap, szűrő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: fagyasztás, formázás, főzés, kikeverés, pirítás, préselés, szűrés, turmixolás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A sörbethez a sárgabarackot fazékba tesszük, a vízzel felforraljuk, majd takaréklángon 10-15 perc alatt puhára főzzük. A vízzel turmixgépbe töltjük, és pürésítjük, majd hozzákeverjük a citromlét, a narancslét és a passiógyümölcspépből 3 evőkanálnyit.
2. Majd hozzákeverünk még 2 evőkanálnyit a passiógyümölcspépből, és egy műanyag dobozban 20 percre betesszük a mélyhűtőbe. Ezután a sörbetet simára keverjük, hogy a jégkristályokat szétzúzzuk. További 120 percen át fagyasztjuk a mélyhűtőben, de minden 20 percben ismét átkeverjük a masszát, hogy teljesen krémes, sima legyen.
3. A szezámropogóshoz a szezámmagot serpenyőben, zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk. Tálba öntjük, majd fémkanállal sűrű masszává keverjük a folyékony glükózzal, a cukorral és a liszttel. Ha kihűlt, hengerré formáljuk, és 16 darabra vágjuk. A darabokból nedves kézzel golyókat formálunk, ellapítjuk, és szilikon sütőlapra helyezzük.
4. A szezámkorongokat 180 °C-ra előmelegített sütőben 6 perc alatt aranybarnára sütjük, majd fémrácsra helyezve hagyjuk kihűlni. A sörbetet a maradék passiógyümölcspéppel meglocsolva, a szezámropogósokkal kínáljuk.