BÁRÁNYDIÓ PARADICSOMSALSÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, grillező, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő, szűrőlapát
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 szelet báránydió
4 szál bazsalikomlevél
2 evőkanál olívaolaj
½ db leve és reszelt héja zöldcitrom
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint friss bazsalikom
A salsához:
6 db paradicsom
1 csipet porcukor
1 evőkanál zöldcitromlé
4 szál bazsalikomlevél
8 szem töltött zöld olívabogyó

Elkészítés:

1. A bárányszeleteket lapos tálba tesszük. Megszórjuk a darabokra tépett bazsalikomlevelekkel (1. kép).

2. Az olajat és a zöldcitrom levét a bárányra csöpögtetjük (2. kép), hozzáadjuk a zöldcitrom héját. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve legalább 60 percre, de inkább egész éjjel a hűtőben hagyjuk.

3. A salsához meghámozzuk a paradicsomokat (3. kép) úgy, hogy a szár tövénél bevágjuk. 30 másodpercre forró vízbe dobjuk, szűrőkanállal kivesszük, és lehúzzuk a héját.

4. A paradicsomokat félbe-, majd nagy kockákra vágjuk. A bazsalikomleveleket összetépkedjük. Az olívabogyókat összevágjuk. Összekeverjük a paradicsomot, a bazsalikomot, az olívabogyókat, a zöldcitrom levét és a cukrot egy kis tálban, és legalább 60 percre félretesszük, felhasználásig.

5. Kivesszük a bárányt a pácból, a levet félretesszük a kenegetéshez. Forró faszénparázs fölött 10-15 percig grillezzük, egyszer megfordítjuk, közben a páclével kenegetjük.

6. Bazsalikomággal díszítjük, paradicsomsalsával és zöld salátalevelekkel tálaljuk.

Ha a szabadtéri grillező parázstartályának aljára homokréteget teszünk, akkor az felszívja a rostély és a rács között lecsurgó olvadt zsírt.
Könnyen meghámozható a paradicsom, ha az alját vagy a tetejét keresztirányban bevágjuk, egy pillanatra forrásban lévő, majd hideg vízbe mártjuk. Ilyenkor a paradicsomot kicsit megnyomva szinte „kiugraszthatjuk” a héjából.
Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Ha szabadtéri grillezés közben egy marék sót szórunk a kialvó tűzre, az feléleszti a lángokat.