BÁRÁNYDIÓ PARADICSOMSALSÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, grillező, hűtőszekrény, kés, keverőtál, reszelő, szűrőlapát
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, pácolás, préselés, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A bárányszeleteket lapos tálba tesszük. Megszórjuk a darabokra tépett bazsalikomlevelekkel (1. kép).
2. Az olajat és a zöldcitrom levét a bárányra csöpögtetjük (2. kép), hozzáadjuk a zöldcitrom héját. Sózzuk, borsozzuk. Lefedve legalább 60 percre, de inkább egész éjjel a hűtőben hagyjuk.
3. A salsához meghámozzuk a paradicsomokat (3. kép) úgy, hogy a szár tövénél bevágjuk. 30 másodpercre forró vízbe dobjuk, szűrőkanállal kivesszük, és lehúzzuk a héját.
4. A paradicsomokat félbe-, majd nagy kockákra vágjuk. A bazsalikomleveleket összetépkedjük. Az olívabogyókat összevágjuk. Összekeverjük a paradicsomot, a bazsalikomot, az olívabogyókat, a zöldcitrom levét és a cukrot egy kis tálban, és legalább 60 percre félretesszük, felhasználásig.
5. Kivesszük a bárányt a pácból, a levet félretesszük a kenegetéshez. Forró faszénparázs fölött 10-15 percig grillezzük, egyszer megfordítjuk, közben a páclével kenegetjük.
6. Bazsalikomággal díszítjük, paradicsomsalsával és zöld salátalevelekkel tálaljuk.