Sütőtök rizottóval és zöld spárgával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, kés, keverőtál, serpenyő, sütő, sütőlap, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, előfőzés, felengedés, főzés, hámozás, kimagozás, pirítás, sütés, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A 4 szeletre vágott sütőtököt teflonos sütőlemezre helyezve 200 °C-ra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára és aranybarnára sütjük.
2. Közben közepes méretű serpenyőben, nagy lángon felhevítjük az olajat, majd a vöröshagymát és a fokhagymát, állandóan kevergetve, üvegesre pirítjuk benne. Hozzáöntjük a rizottókeveréket és az alaplé felét. Időnként megkeverve addig főzzük, amíg az alaplé elfő. Felöntjük a maradék alaplével, és időnként megkeverve az egészet puhára főzzük.
3. Közben a spárgából 20 dkg-nyit 10 cm-es darabokra vágunk, és egy fazék forrásban levő vízben 2 percig előfőzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk. A maradék spárgát 5 mm-es darabokra vágjuk, és az utolsó 3 percben együtt főzzük a rizottóval.
4. A rizottót levesszük a tűzről, belekeverjük a majoránnát, a krémsajtot, a petrezselymet, majd sóval, borssal ízesítjük. Ezután már nem szabad felforralni.
5. A sütőtökszeleteket előmelegített tányérokra tesszük. A tetejére halmozzuk a rizottót, erre a spárgát, és majoránnalevelekkel díszítjük. Azonnal tálaljuk.
Zöldségalaplé
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.