CSIRKENYÁRSAK PAPRIKAMÁRTÁSSAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: citromnyomó, grillező, grillrács, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, lábas, nyárs, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, formázás, göngyölés, grillezés, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, pácolás, párolás, pirítás, préselés, reszelés, gyalulás, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db csirkemellfilé
2 db kimagozott zöld húsú kaliforniai paprika
½ fej reszelt hagyma
1 evőkanál friss, apróra vágott zsálya
4 evőkanál citromlé
6 evőkanál forró víz
6 evőkanál olívaolaj
A mártáshoz:
1 db apróra vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 csipet kristálycukor
1 evőkanál olívaolaj
20 dkg konzerv paradicsom
1 fej finomra vágott hagyma

Elkészítés:

1. A csirkét egyforma darabokra vágjuk. Összekeverjük az olajat, citromlét, reszelt hagymát és zsályát. Beleöntjük egy műanyag zacskóba. Beletesszük a csirkét, lezárjuk, és összerázzuk a zacskót (1. kép). 30 percig pácoljuk, olykor összerázzuk. A tölteléket egy tálba tesszük, ráöntjük a forró vizet, és jól elkeverjük.

2. Mindegyik kaliforniai paprikát 6 csíkra vágjuk, aztán 3-4 percre forró vízbe mártjuk (2. kép). Vízsugár alatt felfrissítjük, aztán lecsöpögtetjük.

3. Kb. 1 teáskanál töltelékből golyót formázunk (3. kép), és a paprikacsíkba göngyöljük. Ugyanezt megismételjük a maradék töltelékkel és paprikacsíkkal. Csirkedarabkákkal váltakozva 3 töltött paprikagolyót fűzünk mindegyik nyársra. Hűtjük.

4. A mártáshoz felmelegítjük az olajat egy kis serpenyőben, és 5 percig pirítjuk benne a kaliforniai paprikát és a hagymát. Hozzáadjuk a cukrot és a paradicsomot, és 5 percig pároljuk. Félretesszük, melegen tartjuk.

5. Forró faszénparázs fölött, megolajozott rácson 15 percig grillezzük a nyársakat, gyakran kenegetjük. Mártással tálaljuk.