SZICÍLIAI RICOTTATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, sütő, sütőpapír, szita, tepsi
Eljárások: darabolás, szeletelés, habverés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, töltés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagy tálban a tojássárgáját a cukorral felverjük fehérre és habosra. Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A fehérjehabot a sárgájára fordítjuk, és nyolcasokat leírva óvatosan beleforgatjuk.
2. A lisztet a sütőporral meg a kukoricakeményítővel tálba szitáljuk, majd rászitáljuk a tojásos keverékre, és könnyedén beleforgatjuk. A keveréket sütőpapírral bélelt, 25 cm-es tepsibe öntjük, a tetejét elsimítjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg érintésre rugalmas lesz. Sütőrácsra borítjuk, lehúzzuk róla a papírt, és hagyjuk kihűlni.
3. A töltelékhez mély tálban elkeverjük a ricottát a cukorral meg 4 dl likőrrel, és jól felverjük. Belekeverjük az aprított csokoládét és a kandírozott gyümölcsöt.
4. A piskótatésztát 1-1,5 cm-es csíkokra vágjuk. Néhány csíkkal kibéleljük egy hosszú dobozforma alját és oldalait. A ricottás keveréket a formába töltjük, a tetejét elsimítjuk. A félretett piskótatésztával befedjük. A maradék likőrt a tetejére locsoljuk, és egész éjszakára hűtőbe tesszük.
5. A tálaláshoz tálra borítjuk. A tejszínt habbá verjük, majd a piskóta tetejére és oldalára simítjuk. Kandírozott cseresznyével, angyalgyökérrel, citrusfélékkel és mandulával díszítjük.