Zelleres remoulade-mártás sonkával Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fémtál, hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, reszelő, szűrő, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, pihentetés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A remoulade-mártáshoz a tojássárgáját 1 evőkanál mustárral és a vörösborecettel alaposan összekeverjük turmixgépben vagy robotgépben. Járó motor mellett először cseppenként adjuk hozzá az olajat, és ha a majonéz már kezd besűrűsödni, vékony sugárban a többit. Sóval, borssal és ízlés szerint további mustárral ízesítjük. Átöntjük egy nagy tálba, lefedjük, és behűtjük.
2. Nagy tál vízben elkeverjük a citromlét és a sót. A zellergumót meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, majd apróra reszeljük. A finomra reszelt zellert beleszórjuk a citromos vízbe – így megakadályozzuk, hogy megbarnuljon.
3. A zellert leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, szárazra itatjuk, és belekeverjük a remoulade-mártásba. Ekkor lehet belekeverni a sós vízben eltett kapribogyót, amit lecsepegtetünk és leszárítunk, ha használunk. A salátát 20 percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, és ha szükséges, még ízesíthetjük.
4. Tányérokra 2-2 szelet sóban pácolt sonkát helyezünk, mellé halmozzuk a zelleres remoulade-ot, amit petrezselyemmel díszítünk.