Zelleres remoulade-mártás sonkával Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fémtál, hűtőszekrény, kés, konyhai robotgép, reszelő, szűrő, turmixgép
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, pihentetés, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb zellergumó
másfél teáskanál citromlé
1 teáskanál só
másfél evőkanál apróra vágott kapribogyó
A díszítéshez:
ízlés szerint apróra vágott, friss petrezselyem
A remoulade-mártáshoz:
másfél dl napraforgóolaj
½ teáskanál vörösborecet
1 evőkanál dijoni mustár
1 nagy tojássárgája
ízlés szerint bors
ízlés szerint só
A tálaláshoz:
8 szelet vékonyra szeletelt sonka

Elkészítés:

1. A remoulade-mártáshoz a tojássárgáját 1 evőkanál mustárral és a vörösborecettel alaposan összekeverjük turmixgépben vagy robotgépben. Járó motor mellett először cseppenként adjuk hozzá az olajat, és ha a majonéz már kezd besűrűsödni, vékony sugárban a többit. Sóval, borssal és ízlés szerint további mustárral ízesítjük. Átöntjük egy nagy tálba, lefedjük, és behűtjük.

2. Nagy tál vízben elkeverjük a citromlét és a sót. A zellergumót meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, majd apróra reszeljük. A finomra reszelt zellert beleszórjuk a citromos vízbe – így megakadályozzuk, hogy megbarnuljon.

3. A zellert leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, szárazra itatjuk, és belekeverjük a remoulade-mártásba. Ekkor lehet belekeverni a sós vízben eltett kapribogyót, amit lecsepegtetünk és leszárítunk, ha használunk. A salátát 20 percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni, és ha szükséges, még ízesíthetjük.

4. Tányérokra 2-2 szelet sóban pácolt sonkát helyezünk, mellé halmozzuk a zelleres remoulade-ot, amit petrezselyemmel díszítünk.