KAPATOS KAPUCINUS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, kuglófsütő, lábas, műanyagfólia, reszelő, sütő, tűzhely
Eljárások: áztatás, forralás, habverés, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
A sziruphoz:
másfél evőkanál rum
másfél dl víz
2 teáskanál forró víz
25 dkg kristálycukor
1 rúd vanília
másfél db finomra reszelt, héja narancs
2 rúd fahéj
3 szem szegfűszeg
másfél evőkanál kávélikőr

vagy

2 teáskanál instant kávé
A tálaláshoz:
igény szerint tejszínhab
A tésztához:
5 dkg darált mandula
5 dkg mazsola
2 teáskanál kakaópor
2 evőkanál tej
2 evőkanál rum
4 db tojás
10 dkg kristálycukor
1 db finomra reszelt, héja narancs
10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés:

1. A mazsolát tálba öntjük, a rummal meglocsoljuk, 30 percig áztatjuk. Egy kuglóf- vagy koszorúformát (1 literes) olvasztott vajjal kikenünk, hagyjuk rádermedni, majd még egy réteget rákenünk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

2. A tojássárgáját keverőtálba tesszük, a cukor felével és a narancshéjjal habos krémmé felverjük. Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A maradék cukrot apránként hozzáadjuk, és minden adag után alaposan elkeverjük, míg kemény, fényes habot kapunk. Egyharmadát fakanállal óvatosan a cukros tojássárgájához keverjük. Ezután hozzáadjuk a zsemlemorzsa, a mandula és a tej felét-felét. A maradékkal megismételjük az eljárást, és óvatosan hozzákeverjük a maradék habot is. Az egész massza harmadát áttöltjük egy másik tálba, óvatosan, a habot meg nem törve belekeverjük a kakaóport is.

3. A mazsolát lecsepegtetjük, az áztató rumot félretesszük. A mazsola felét beletesszük a formába, a többit beleszórjuk a világos tésztába, óvatosan belekeverjük. Evőkanállal váltakozva töltünk világos és sötét tésztát a formába, éppen csak annyira keverjük meg, hogy márványos legyen. A sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

4. A szirup hozzávalóit a vízzel és a félretett rummal kis edénybe öntjük, közepes lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről, és 30 percig pihentetjük.

5. A kész tésztát késsel elválasztjuk a forma oldalfalától, és tálra vagy rácsra csúsztatjuk. A formát újra ráborítjuk, megfordítjuk, hogy a tészta immár lazán, de újra a formában legyen. A szirup kétharmadát szűrőn át rácsurgatjuk. Ha már kicsit kihűlt, fóliával letakarjuk, szobahőmérsékleten 4 órán át pihentetjük.

6. A tésztát kiborítjuk a formából, és a maradék sziruppal tálaljuk. Tejszínhabbal kínáljuk.

A „kapatos kapucinus” Ausztriából származik. Ez a változat azonban csak a jó ízhez szükséges rumot tartalmazza; kapatosak nem leszünk tőle…