KAPATOS KAPUCINUS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, kuglófsütő, lábas, műanyagfólia, reszelő, sütő, tűzhely
Eljárások: áztatás, forralás, habverés, kikeverés, pihentetés, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A mazsolát tálba öntjük, a rummal meglocsoljuk, 30 percig áztatjuk. Egy kuglóf- vagy koszorúformát (1 literes) olvasztott vajjal kikenünk, hagyjuk rádermedni, majd még egy réteget rákenünk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
2. A tojássárgáját keverőtálba tesszük, a cukor felével és a narancshéjjal habos krémmé felverjük. Egy másik tálban a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A maradék cukrot apránként hozzáadjuk, és minden adag után alaposan elkeverjük, míg kemény, fényes habot kapunk. Egyharmadát fakanállal óvatosan a cukros tojássárgájához keverjük. Ezután hozzáadjuk a zsemlemorzsa, a mandula és a tej felét-felét. A maradékkal megismételjük az eljárást, és óvatosan hozzákeverjük a maradék habot is. Az egész massza harmadát áttöltjük egy másik tálba, óvatosan, a habot meg nem törve belekeverjük a kakaóport is.
3. A mazsolát lecsepegtetjük, az áztató rumot félretesszük. A mazsola felét beletesszük a formába, a többit beleszórjuk a világos tésztába, óvatosan belekeverjük. Evőkanállal váltakozva töltünk világos és sötét tésztát a formába, éppen csak annyira keverjük meg, hogy márványos legyen. A sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
4. A szirup hozzávalóit a vízzel és a félretett rummal kis edénybe öntjük, közepes lángon felforraljuk. Levesszük a tűzről, és 30 percig pihentetjük.
5. A kész tésztát késsel elválasztjuk a forma oldalfalától, és tálra vagy rácsra csúsztatjuk. A formát újra ráborítjuk, megfordítjuk, hogy a tészta immár lazán, de újra a formában legyen. A szirup kétharmadát szűrőn át rácsurgatjuk. Ha már kicsit kihűlt, fóliával letakarjuk, szobahőmérsékleten 4 órán át pihentetjük.
6. A tésztát kiborítjuk a formából, és a maradék sziruppal tálaljuk. Tejszínhabbal kínáljuk.