RUM BABA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, muffinsütő, reszelő, sütő, szita, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, gyúrás, habverés, hámozás, kelesztés, kovászolás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szűrés
Adag: 1 tortaforma (8 darab)
vagy
vagy
Elkészítés:
1. Olvasztott vajjal kikenünk 8 muffin-, vagy egy nagy (1 literes) kapcsos tortaformát. Liszttel megszórjuk, a felesleget kirázzuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.
2. A babatésztához a lisztet, a sót és a cukrot nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt tálba tesszük. A tejet kis edényben meglangyosítjuk, ráöntjük az élesztőre. Összekeverjük, hozzáadunk egy evőkanál lisztet és félretesszük. Ha az élesztő habzik, a simára kevert tojáshoz adjuk, és mindezt a liszt közepén képezett mélyedésbe öntjük.
3. Egyik kezünk ujjaival a hozzávalókat puha, rugalmas tésztává keverjük. További 5 percig gyúrjuk (1.kép). Hozzáadjuk a mazsolát meg a rumot (2.kép), és ugyancsak kézzel beledolgozzuk. A tésztát az edény közepére pacskoljuk, és ráöntjük a forró vajat. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük. Kétszeresére kell dagadnia (3.kép). Beledolgozzuk a vajat.
4. A tésztát 2 cm átmérőjű habzsákba töltjük, s abból nyomjuk a formákba (4.kép). Nedves ruhával letakarjuk, és hagyjuk tovább kelni, míg a tészta teljesen kitölti a formát.
5. A süteményeket a sütőbe tesszük, és a kisebb formákban 12 (a nagy formában 25) perc alatt aranybarnára sütjük. A formából kiborítjuk, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. Vastag tűvel sűrűn megszurkáljuk.
6. A rumszirup hozzávalóit a vízzel – a rum kivételével – edénybe tesszük, és addig keverjük, míg a cukor felolvad. Felforraljuk, majd 15 percig kis lángon főzzük, hogy a szirup kicsit besűrűsödjön. Levesszük a tűzről, 5 percig állni hagyjuk, szűrön átszűrjük, a kardamomot és a babérlevelet kidobjuk. A szirupot visszaöntjük az edénybe, újra felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a rumot. A szirupot lapos tálba öntjük, a kihűlt süteményeket megforgatjuk benne. Rácsra tesszük, hogy jól lecsepegjenek.
7. A tejszínt tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot meg a vaníliaaromát, és kemény habbá verjük.
8. Kis edényben a baracklekvárt 1 evőkanál vízzel felforraljuk. Kis tálba öntjük, és azonnal a süteményekre kenjük, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínhabbal és eperrel vagy málnával tálaljuk.
A tejszínhabos, rumszirupos kelt tészta ötlete Stanislas Laczinski lengyel királytól származik, akinek 1740-ben először támadt az az ötlete, hogy rumot locsoljon a kuglófra, amit tejszínnel fogyasztott, és a mesebeli Ali babáról nevezte el.