RUM BABA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, muffinsütő, reszelő, sütő, szita, szűrő, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, gyúrás, habverés, hámozás, kelesztés, kovászolás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szűrés

Adag: 1 tortaforma (8 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg zsíros créme double
3 dkg porcukor
5 csepp vaníliaaroma
3 evőkanál baracklekvár
A mazsola áztatásához:
1 evőkanál rum
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
igény szerint liszt
A sziruphoz:
2 evőkanál rum
5 dl víz
20 dkg kristálycukor
1 db finomra reszelt, héja citrom
1 szem kardamon
2 db babérlevél
½ db narancs
A tálaláshoz:
ízlés szerint eper

vagy

ízlés szerint málna
A tésztához:
5 dkg olvasztott vaj
5 dkg mazsola
3 db tojás
1 evőkanál liszt
25 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál kristálycukor
7 és fél dl tej
 dkg szárított élesztő

vagy

másfél dkg friss élesztő

Elkészítés:

1. Olvasztott vajjal kikenünk 8 muffin-, vagy egy nagy (1 literes) kapcsos tortaformát. Liszttel megszórjuk, a felesleget kirázzuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

2. A babatésztához a lisztet, a sót és a cukrot nagy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. Az élesztőt tálba tesszük. A tejet kis edényben meglangyosítjuk, ráöntjük az élesztőre. Összekeverjük, hozzáadunk egy evőkanál lisztet és félretesszük. Ha az élesztő habzik, a simára kevert tojáshoz adjuk, és mindezt a liszt közepén képezett mélyedésbe öntjük.

3. Egyik kezünk ujjaival a hozzávalókat puha, rugalmas tésztává keverjük. További 5 percig gyúrjuk (1.kép). Hozzáadjuk a mazsolát meg a rumot (2.kép), és ugyancsak kézzel beledolgozzuk. A tésztát az edény közepére pacskoljuk, és ráöntjük a forró vajat. Letakarjuk, és 30 percig kelesztjük. Kétszeresére kell dagadnia (3.kép). Beledolgozzuk a vajat.

4. A tésztát 2 cm átmérőjű habzsákba töltjük, s abból nyomjuk a formákba (4.kép). Nedves ruhával letakarjuk, és hagyjuk tovább kelni, míg a tészta teljesen kitölti a formát.

5. A süteményeket a sütőbe tesszük, és a kisebb formákban 12 (a nagy formában 25) perc alatt aranybarnára sütjük. A formából kiborítjuk, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. Vastag tűvel sűrűn megszurkáljuk.

6. A rumszirup hozzávalóit a vízzel – a rum kivételével – edénybe tesszük, és addig keverjük, míg a cukor felolvad. Felforraljuk, majd 15 percig kis lángon főzzük, hogy a szirup kicsit besűrűsödjön. Levesszük a tűzről, 5 percig állni hagyjuk, szűrön átszűrjük, a kardamomot és a babérlevelet kidobjuk. A szirupot visszaöntjük az edénybe, újra felforrósítjuk. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a rumot. A szirupot lapos tálba öntjük, a kihűlt süteményeket megforgatjuk benne. Rácsra tesszük, hogy jól lecsepegjenek.

7. A tejszínt tálba öntjük, hozzáadjuk a porcukrot meg a vaníliaaromát, és kemény habbá verjük.

8. Kis edényben a baracklekvárt 1 evőkanál vízzel felforraljuk. Kis tálba öntjük, és azonnal a süteményekre kenjük, majd hagyjuk kihűlni. A tejszínhabbal és eperrel vagy málnával tálaljuk.

A tejszínhabos, rumszirupos kelt tészta ötlete Stanislas Laczinski lengyel királytól származik, akinek 1740-ben először támadt az az ötlete, hogy rumot locsoljon a kuglófra, amit tejszínnel fogyasztott, és a mesebeli Ali babáról nevezte el.