ÉDENTORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: botmixer, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, lábas, reszelő, sütő, sütőforma, szita, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habverés, hámozás, kikeverés, kimagozás, lerakás, párolás, pihentetés, reszelés, gyalulás, szitálás, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 teáskanál víz
2 evőkanál baracklekvár
A mandularéteghez:
15 dkg darált mandula
10 dkg szeletelt mandula
15 dkg puha vaj
15 dkg kristálycukor
1 db finomra reszelt, héja citrom
5 csepp vaníliaaroma
3 db tojás
1 evőkanál liszt
1 késhegynyi só
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj
A szóráshoz:
ízlés szerint porcukor
A tálaláshoz:
igény szerint tejszínhab
Az almatöltelékhez:
75 dkg hámozott, kimagozott golden alma
1 rúd félbevágott vanília
½ evőkanál őrölt fahéj
5 dkg puha vaj
7 és fél dkg kristálycukor
2 szem szegfűszeg

Elkészítés:

1. Olvasztott vajjal kikenünk egy nagyobb sütőformát (1,5 literes, 2 cm mély).

2. Az almatöltelékhez, nagy edényben, a vajat a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a szegfűszeget, a fahéjat, a vaníliarudat, majd az almadarabokat, jól összekeverjük. Lefedjük, és kis lángon 5 percig pároljuk. A vaníliarudat és a szegfűszeget kidobjuk. A keveréket az előkészített sütőformában egyenletesen elterítjük. Félretesszük hűlni. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

3. A mandularéteghez a vajat, a cukrot, a citromhéjat és a vaníliaaromát egy tálban, kézi mixerrel, simára összedolgozzuk. A kissé felvert tojásokat apránként hozzáadjuk, minden adagot egyenként elkeverünk. Rászitáljuk a lisztet és a sót, óvatosan belekeverjük a darált, átszitált mandulát. Az almakeverékre terítjük, elsimítjuk, majd a mandulaszeleteket szépen rárakosgatjuk. A sütőben 30-35 percig sütjük.

4. A baracklekvárt a vízzel kis edénykében felforraljuk. A tészta tetejét megkenjük vele, 1 percig pihentetjük, majd megszórjuk átszitált porcukorral. Tejszínhabbal tálaljuk.

Ahogy az édesség nevéből sejthető, a tortába alma kerül, ami a könnyű piskóta és az aranysárgára pirult mandula alatt rejtőzve csábít: harapj belém!