CSIRKEKORMA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fémtál, hűtőszekrény, kés, lábas, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, főzés, hűtés, pácolás, pihentetés, turmixolás
Adag: 4-6 főre
Elkészítés:
1. A korma hozzávalóit, a tyúkhúslevessel a turmixgépben sima krémmé dolgozzuk össze (1. kép). A gyömbérdarabka, amit használunk kb. 2.5 cm-es legyen.
2. A csirkehúst egy tálban alaposan összeforgatjuk a krémmel (2. kép), lefedjük és hűvös helyen 180 percen át pácoljuk.
3. A húst átszedjük egy nagy lábosba és kis lángon 25 percig főzzük. Ha túlságosan kiszáradna, felengedjük egy kevés levessel.
4. Hozzáadjuk a tejszínt (3. kép) meg a garam masalát, és további 15 percig gyöngyözve forraljuk. Végül levesszük a lángról és 10 percig pihentetjük. A friss korianderlevelekkel díszített kormát rizságyon tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.
GARAM MASALA
Mindezt mozsárban vagy fűszerdarálóban porrá őröljük. A fahéj rúd kb. 7-8 cm-es legyen.