Bableves-variáció 1. Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 20 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, fokhagymaprés, turmixgép, tűzhely
Eljárások: főzés, rántás, turmixolás

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
25 dkg szárazbab
5 dkg liszt
½ fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 db zsemle
1 késhegynyi őrölt bors
2 dl tejföl
2 liter víz
10 dkg zsír
ízlés szerint só

Elkészítés:

A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti este vízbe áztatjuk, így gyorsabban puhul meg. A puha babot szitán áttörjük. Sötétbarna rántást készítünk, ebbe belereszeljük a nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, kevés tört borsot és sót teszünk hozzá. Tejfölt és zsírban pirított zsemlekockát adunk hozzá tálaláskor.

A szárazbabot a főzés előtti este tegyük hideg vízbe és takarjuk le fedővel. Az áztatás hatására jelentősen lerövidül a főzési idő. Az áztató vizet soha ne használjuk fel a főzéshez. Öntsük le, és friss vízzel újra mossuk át főzés előtt a babot.
Zsír helyett használhatunk olajat, így egészségesebb.
A babot amikor megfőtt turmixoljuk szét a levével, és utána adjuk az elkészített rántáshoz.