Csirkecomb farmerdresszinggel Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillező, grillrács, hűtőszekrény, kés, keverőtál, léfacsaró, séfkés, serpenyő, tűzhely
Eljárások: elősütés, grillezés, kikeverés, pácolás, préselés, sütés bő zsiradékban

Adag: 8-10 főre (32 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
32 kicsi csirke alsócomb
1 evőkanál őrölt feketebors
1 evőkanál fokhagymás só
1 evőkanál kristálycukor
4 dkg olvasztott vaj
¾ dl Worcestershire szósz
2 és fél dl paradicsommártás
1 evőkanál vöröshagymapor
ízlés szerint Tabasco-szósz
A sütéshez:
igény szerint olívaolaj
Farmerdresszinghez:
2 és fél dl majonéz
2 és fél dl tejföl
¾ dl citromlé
½ csokor apróra vágott snidling

Elkészítés:

1. Lehúzzuk a csirke bőrét, és éles késsel levágjuk a csontról az ízületet. Alaposan megmossuk, papírtörlőn lecsepegtetjük. Összekeverjük a borsot, a fokhagymasót és a hagymaport, és bedörzsöljük vele a csirkét.

2. Egy vastag falú edényt harmadáig megtöltünk olajjal, és felhevítjük. Az olaj akkor elég meleg, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Adagonként 2 percig pirítjuk a csirkét, csipesszel vagy szűrőkanállal kiszedjük, papírtörlőn lecsepegtetjük.

3. A csirkét egy nagy (nem fém) tálba tesszük. Összekeverjük a a paradicsomszószt, a worcestershire-szószt, a vajat, a cukrot, a Tabascót, a csirkére öntjük, és alaposan megforgatjuk benne. Letakarva a hűtőbe tesszük, több órára vagy egy éjszakára. 60 perccel a sütés előtt felmelegítjük a grillsütőt.

4. A csirkét a vékonyan kiolajozott lapra tesszük, és 20-25 percig sütjük, amíg teljesen átsül. Forgatjuk, a páclével kenegetjük a sütés alatt. A farmerdresszinggel tálaljuk.

5. A farmerdresszinghez összekeverjük a majonézt, a tejfölt, a citromlét, a snidlinget és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Szabadtűzön, roston is elkészíthetjük ezt a fogást, így még különlegesebb ízhatást érhetünk el.

Paradicsommártás

2 evőkanál paradicsompüré
200 dkg érett, friss paradicsom vagy
200 dkg konzervparadicsom
2 evőkanál olívaolaj
4 szál kakukkfű
10 dkg finomra vágott vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csipet cayenni bors
10 dkg kockára vágott szalonna
10 dkg kockára vágott sárgarépa
ízlés szerint só

1. A friss paradicsomok tetejére kis keresztet vágunk. 10 másodpercre forrásban lévő vízbe, majd jéghideg vízzel teli tálba merítjük. Lecsepegtetjük, és éles, hegyes késsel kivágjuk a csumájukat, lehúzzuk a héjukat, felnegyedeljük, a magjaikat eltávolítjuk, a paradicsomhúst pedig darabokra vágjuk. A konzervparadicsomot lecsepegtetjük, feldaraboljuk.

2. Serpenyőben, közepes lángon, az olívaolajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és fakanállal állandóan kevergetve éppen csak felhevítjük, hogy ne égjen oda. Beletesszük a sárgarépát, a hagymát meg a szalonnát, és óvatosan pirítjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak (kb. 10 perc).

3. Hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet és a babérlevelet, és időnként megkeverve, kis lángon, 30 percig főzzük (konzervparadicsom esetében hosszabb ideig). A mártást nagy szitán átszűrjük, közben fakanállal a lehető legtöbb folyadékot és gyümölcshúst is kinyomkodjuk belőle. Sóval, cayenne-i borssal ízesítjük. Forrón tálaljuk.