CSÍPŐS CSIRKETORTILLA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, kés, serpenyő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, göngyölés, hámozás, hevítés, kicsontozás, kimagozás, pirítás, préselés, töltés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Nagy serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat és a csíkokra vágott húst 3 perc alatt aranybarmára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és kevergetve pároljuk 5 percig, míg megbarnul. Beleszórjuk a római köményt, a fokhagymát meg a karikára vágott chilit (magvastól) (1. kép) és még egy percig pároljuk.
2. A húshoz adjuk a paradicsomot meg a vesebabot (2. kép), felöntjük a levessel, majd cukorral, sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk és összetörjük benne a paradicsomot. Lefedjük és kis lángon 15 percig gyöngyözve forraljuk. Levesszük a fedőt és kevergetve még 5 percig forraljuk.
3. Félbevágjuk az avokádót, kivesszük a magját és kanállal (3. kép) egy tányérra kapargatjuk a húsát. Összenyomkodjuk és megöntözzük a zöldcitrom kifacsart levével.
4. A megmelegített tortillákat kettesével tányérra tesszük, megtöltjük a húsos keverékkel és meglocsoljuk az avokádóval meg a joghurttal. Zöldcitrom szeletekkel díszítve tálaljuk.
TYÚKHÚSALAPLÉ
1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.
3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle