CSÍPŐS CSIRKETORTILLA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 75 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, csontozókés, kés, serpenyő, tűzhely, wok
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, forralás, göngyölés, hámozás, hevítés, kicsontozás, kimagozás, pirítás, préselés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db szárított, szeletelt chilipaprika
6 db lebőrözött, kicsontozott csirkecomb
1 kávéskanál tört római kömény
2 kávéskanál kristálycukor
2 evőkanál olaj
másfél dl tyúkhúsleves
40 dkg konzerv vesebab
40 dkg konzerv paradicsom
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 fej apróra vágott hagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint szeletelt zöldcitrom
A tálaláshoz:
8 db tortilla
2 és fél dl joghurt
1 db zöldcitrom
1 nagy érett avokádó

Elkészítés:

1. Nagy serpenyőben vagy wokban felhevítjük az olajat és a csíkokra vágott húst 3 perc alatt aranybarmára pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és kevergetve pároljuk 5 percig, míg megbarnul. Beleszórjuk a római köményt, a fokhagymát meg a karikára vágott chilit (magvastól) (1. kép) és még egy percig pároljuk.

2. A húshoz adjuk a paradicsomot meg a vesebabot (2. kép), felöntjük a levessel, majd cukorral, sóval, borssal ízesítjük. Felforraljuk és összetörjük benne a paradicsomot. Lefedjük és kis lángon 15 percig gyöngyözve forraljuk. Levesszük a fedőt és kevergetve még 5 percig forraljuk.

3. Félbevágjuk az avokádót, kivesszük a magját és kanállal (3. kép) egy tányérra kapargatjuk a húsát. Összenyomkodjuk és megöntözzük a zöldcitrom kifacsart levével.

4. A megmelegített tortillákat kettesével tányérra tesszük, megtöltjük a húsos keverékkel és meglocsoljuk az avokádóval meg a joghurttal. Zöldcitrom szeletekkel díszítve tálaljuk.

A vegetáriánus változathoz a csirkehúst lóbabbal helyettesítjük és húsleves helyett zöldséglevessel eresztjük fel.
Ha úgy akarjuk kivenni az avokádó magját, hogy a hús ne sérüljön, egy nagyobb kés élét nyomjuk a magba, majd a kést megcsavarva emeljük ki a magot.

TYÚKHÚSALAPLÉ

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle