Citromos-tárkonyos csibe roston Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, kenőecset, kés, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás, zúzás

Adag: 2 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db héja citrom
4 ág friss tárkony
2 db csibe
1 evőkanál citromlé
2 evőkanál vaj
1 kávéskanál olaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A tálaláshoz:
igény szerint cikkekre vágott narancs

Elkészítés:

1. A csibéket a mellükre fektetjük egy vágódeszkán és a gerincük mentén kettévágjuk a konyhai ollóval (1. kép). Jól megnyomkodjuk, hogy a csontok összetörjenek, és a sütésnél alaposan kiterüljenek. Sóval, borssal meghintjük.

2. A csibéket megfordítjuk és a mellük két felén a bőr alá csúsztatunk egy-egy tárkonyágacskát (2. kép). Közben egyszer megfordítjuk.

3. A csibéket megkenjük olajjal és betesszük a grillsütőbe. Körülbelül 15 perc alatt enyhén barnára sülnek.

4. Ezalatt egy kis lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a citromhéjat, a citromlét meg a fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk (3. kép).

5. A csibéket ezzel a mázzal megkenjük, majd további 15 percig grillezzük. Közben kenegetjük és forgatjuk, hogy ki ne száradjon. Friss tárkonnyal és narancs-gerezdekkel tálaljuk. Újburgonya illik hozzá.

Szabadtűzön, roston is elkészíthetjük ezt a fogást, így még különlegesebb ízhatást érhetünk el.
Szúrjuk át a csibéket két fémnyárssal, akkor szép laposak maradnak.
Ha a szabadtéri sütésnél egy marék cukrot szórunk a lángra, a parázs illatossá válik.
Ha szabadtéri grillezés közben egy marék sót szórunk a kialvó tűzre, az feléleszti a lángokat.
A citrusféléket – a belső fehér hártyával együtt – a következőképpen hámozzuk meg: a gyümölcsöt kettévágjuk, majd a tetejéről is levágunk egy szeletet. A nagyobbik vágott felületre fektetjük, és felülről lefelé vágva körbeszeleteljük.