Lakkozott zöldség Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: karalábévájó, kés, lábas, szűrőlapát, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, blansírozás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, karamellizálás, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db cukkini
3 db sárgarépa
20 db gyöngyhagyma
3 db fehérrépa
3 kiskanál kristálycukor
6 dkg vaj
 dl víz
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A gyöngyhagymát 5 percre meleg vízbe áztatjuk, így könnyebb meghámozni. Utána a két végét lecsípjük, és a hártyás héját lehúzzuk. Vigyázzunk, csak keveset csípjünk le a hagymáról, mert különben a hagymaszemek esetleg széthullanak.

2. A cukkiniból, a sárga- és fehérrépából karalábévájóval 20-20 darab 2 cm átmérőjű gömböt vágunk. A cukkinit 1 percre lobogva forró sós vízbe rakjuk, szűrőkanállal hideg vízbe átszedjük, majd lecsepegtetve lábasba töltjük. A vaj egyharmadával, kiskanálnyi cukorral, 1 kiskanál sóval és 0,3 dl vízzel összekeverjük, és addig hagyjuk a tűzön, amíg a zöldség meg nem puhult, a nedvesség el nem párolgott, és a szirup a zöldséget be nem vonta. Melegen tartjuk.

3. A sárga- és fehérrépát a maradék vaj felén 1 kiskanál cukorral meg fél kiskanál sóval hasonlóképpen megpároljuk, félretesszük. A cukkinival és a hagymával hasonlóképpen járunk el.

4. A zöldfélét összekeverjük, és 5 perc alatt az edényt rázogatva kissé meg is pirítjuk. Azon forrón tálaljuk.

Ha nem kapunk gyöngyhagymát, nagyon apró szemű hagymából vagy savanyított, de alaposan átmosott gyöngyhagymából is készíthetjük.
Mielőtt a zöldség elkészítéséhez fognánk, szobahőmérsékleten 60 percig állni hagyjuk.