OLAJBAN SÜLT APRÓSÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, papírtörlő, serpenyő, sütemény kiszúró formák, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: formákkal való kiszúrás, gyúrás, nyújtás, pihentetés, sütés bő zsiradékban, szitálás

Adag: 16-20 darab

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 dkg finomliszt
1 evőkanál édes sherry
½ teáskanál vaníliakivonat
1 kisebb kissé felvert tojás
1 csipet só
3 evőkanál olvasztott vaj
A kisütéshez:
igény szerint olívaolaj
A nyújtáshoz:
igény szerint finomliszt
A tálaláshoz:
1 csipet őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt fahéj
2 evőkanál porcukor

Elkészítés:

1. A lisztet tálba tesszük, és a közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a vajat, hozzáadjuk a sherryt, a vanília kivonatot, a sót és 1 evőkanálnyi tojást, összedolgozzuk, majd a tésztát simára gyúrjuk. Cipót formálunk belőle, és frissen tartó fóliába csomagoljuk. Szobahőmérsékleten 15 percig pihentetjük.

2. Vékonyan lisztezett gyúródeszkán a tészta felét nagyon vékonyra kinyújtjuk. Hullámos szélű tésztaformával kb. 5 cm-es köröket vágunk ki belőle. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, és további köröket szaggatunk belőle. A tészta másik felét is kinyújtjuk és kiszaggatjuk.

3. Vastag aljú serpenyőbe 5 cm magasan olajat öntünk, 180 °C-ra felforrósítjuk. Egyszerre

5-6 tésztadarabot – a serpenyőt nem túlzsúfolva – teszünk bele, 45 másodpercig sütjük, majd nagy szűrőkanállal vagy lapáttal megfordítjuk őket, és addig sütjük, amíg mindkét oldaluk felpuffad és aranybarnára pirul. Összegyűrt konyhai papírtörlőkre szedve lecsepegtetjük.

4. A cukrot, a fahéjat és a gyömbért elvegyítjük, és a meleg süteményekre szitáljuk.