Romesco mártás Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, keverőtál, sütő, tepsi, turmixgép
Eljárások: áztatás, hámozás, pihentetés, sütés, turmixolás

Adag: 1 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db édes, szárított chilipaprika
4 db szárított, csípős piros chilipaprika
4 nagy érett paradicsom
2 evőkanál vörösborecet
16 szem blansírozott mandula
1 csipet kristálycukor
3 gerezd egész, hámozatlan fokhagyma
másfél dl extraszűz olívaolaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A paradicsomot a mandulával meg a fokhagymával tepsibe tesszük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. A mandulát 6-7 perc után ellenőrizzük, nehogy megégjen. Amint aranybarnára pirul, és illatozni kezd, kivesszük.

2. A megsült fokhagymagerezdeket és a paradicsomot meghámozzuk. A mandulát, a fokhagymát, az előzőleg 20 percre beáztatott chilipaprikákat turmixgépbe töltjük, és addig keverjük, amíg apró darabokra őrli. Hozzáadjuk a paradicsomot is, megcukrozzuk, és újra beindítjuk a turmixgépet.

3. Lassúbb fokozaton keverjük, és közben vékony sugárban hozzáadjuk az olívaolajat, azután 1,5 evőkanál ecetet, ezzel már gyorsan turmixoljuk. Megkóstoljuk, és ha gondoljuk, hozzáadunk még egy kis ecetet és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. Legalább 120 percen keresztül állni hagyjuk, majd szobahőmérsékleten tálaljuk. Hűtőben, lefedve, legfeljebb 3 napig tárolhatjuk. A tetejére kicsapódó olajat tálalás előtt mindig elkeverjük.

Kb. 3 dl mártást kapunk.