Falusi csirkerakottas Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 55 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, sütő, sütőtál
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A negyed csirkedarabokat tetszés szerint lebőrözhetjük.
2. Egy nagy, fedeles sütőedény aljára lerakunk egy réteg 5 mm vastagra vágott burgonyakarikát (1. kép). Sózzuk, borsozzuk és meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal meg tört babérlevéllel.
3. Ráfektetjük a negyed csirkéket, amelyeket beborítunk a szalonnával, hagymával (2. kép) és sárgarépával. Erőteljesen fűszerezzük, majd zsindelyszerűen lefedjük a maradék burgonyával.
4. Meglocsoljuk a sörrel, a burgonyát bekenjük a vajjal (3. kép) és rátesszük a fedőt.
5. A 150 °C-ra előmelegített sütőben 120 percen át pároljuk a rakottast, majd levesszük róla a fedőt és még 30 percig sütjük, amíg a burgonya aranybarnára nem pirul. Forrón tálaljuk.