Falusi csirkerakottas Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 55 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, sütő, sütőtál
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, hámozás, lerakás, párolás, pirítás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg karikára vágott sárgarépa
20 dkg húsos, kockára vágott szalonna
6 db karikára vágott burgonya
1 db negyedelt csirke
2 db babérlevél
2 ágacska rozmaring
2 ágacska kakukkfű
3 dkg olvasztott vaj
másfél dl barna sör
1 nagyobb fej finomra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A negyed csirkedarabokat tetszés szerint lebőrözhetjük.

2. Egy nagy, fedeles sütőedény aljára lerakunk egy réteg 5 mm vastagra vágott burgonyakarikát (1. kép). Sózzuk, borsozzuk és meghintjük kakukkfűvel, rozmaringgal meg tört babérlevéllel.

3. Ráfektetjük a negyed csirkéket, amelyeket beborítunk a szalonnával, hagymával (2. kép) és sárgarépával. Erőteljesen fűszerezzük, majd zsindelyszerűen lefedjük a maradék burgonyával.

4. Meglocsoljuk a sörrel, a burgonyát bekenjük a vajjal (3. kép) és rátesszük a fedőt.

5. A 150 °C-ra előmelegített sütőben 120 percen át pároljuk a rakottast, majd levesszük róla a fedőt és még 30 percig sütjük, amíg a burgonya aranybarnára nem pirul. Forrón tálaljuk.

Ezt a fogást bárányhússal is elkészíthetjük. A zöldségféléket az idénykínálatnak megfelelően variálhatjuk – a póréhagyma és a pasztinák kissé édeskés ízt ad neki.
Rendkívül laktató, ha zsemlegombócot is adunk hozzá.