GARNÉLA ZÖLDBABOS MÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  drága
Eszközök: kés, lábas, serpenyő, szűrő, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, darálás, forralás, hámozás, párolás, rák előkészítése, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
45 dkg konyhakész, nyers garnélarák
20 dkg blansírozott, darabolt zöldbab
2 evőkanál napraforgóolaj
5 gerezd apróra vágott fokhagyma
½ doboz chipotle chili
3 fej apróra vágott vöröshagyma
5 db érett, kockára vágott paradicsom
4 és fél dl halalaplé
1 csipet őrölt szegfűbors
1 csipet őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt római kömény
Díszítéshez:
kevés friss korianderzöld
Tálaláshoz:
1 db cikkekre vágott zöldcitrom

Elkészítés:

1. Nagy, mély serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a fokhagymával, és kis lángon 5-10 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, és további 2 percig együtt pároljuk.

2. Beletesszük az 5 cm-es darabokra vágott zöldbabot amit előtte blansírozunk, a római köményt, a szegfűborsot, a fahéjat, valamint az adobomártásban marinált chilit egy kevés páclével együtt, és felöntjük a hallevessel. A halalaplét helyettesíthetjük 4,5 dl vízben feloldott halleves kockával. Felforraljuk, majd kis lángon pár percig lassan forraljuk, míg az ízek összeérnek.

3. Beletesszük a garnélát is, de csak 1-2 percig főzzük benne, azután lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk, hogy a forró lében párolódjon tovább. Akkor jó, ha ragyogó rózsaszínre változik a színe.

4. Friss korianderlevélkékkel díszítve és ízlés szerint zöldcitromcikkek kíséretében, forrón tálaljuk.

Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

HALALAPLÉ

200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
2 db babérlevél
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.