DARÁLT HÚSOS MAKARÓNI Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, rántás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg makaróni
50 dkg darált marhahús
15 dkg reszelt kefalotiri sajt
2 fej finomra vágott hagyma
2 db hámozott, kimagozott paradicsom
1 db babérlevél
2 dl olívaolaj
1 teáskanál friss, apróra vágott bazsalikomlevél
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A besamelmártáshoz:
10 dkg reszelt kefalotiri sajt
3 db tojás
6 dkg vaj
6 dkg liszt
7 és fél dl tej
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só
ízlés szerint reszelt szerecsendió

Elkészítés:

1. Az olívaolaj felét felforrósítjuk, megpároljuk a hagymát, majd megpirítjuk benne a húst. Vízzel felöntjük, és hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, valamint a babérlevelet. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 30 percig pároljuk.

2. A makarónit forró, sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, és hagyjuk kihűlni. A tésztához hozzákeverjük a maradék olajat, és a felét felfújtformába tesszük. Reszelt sajttal megszórjuk (1. kép), elosztjuk rajta a darált húst (2. kép), és a maradék tésztával lefedjük.

A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük.

3. A mártáshoz a vajban megfuttatott liszthez folyamatosan keverve hozzáöntjük a meglangyosított tejet. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a felvert tojást (3. kép), a szerecsendiót, a reszelt sajtot, sót és borsot (szükség esetén meleg tejjel hígíthatjuk).

4. A még meleg mártást a makarónira öntjük (4. kép), és a maradék sajttal meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 20-30 perc alatt átsütjük. Végül kivesszük a sütőből, hagyjuk kissé kihűlni, és aprított bazsalikommal megszórva tálaljuk.

Olasz hagyatékként a tésztaételek mélyen gyökereznek a Jón-szigetek konyhájában. Ezért a paszticio, minden görög tésztafelfújt közül a legnépszerűbb, itt különösen nagy megbecsülésnek örvend. A makarónit darált hús, különböző zöldségek és reszelt sajt rétegeivel felváltva lerakják, tartalmas besamelmártással leöntik, a sütőben aranyszínűre sütik, és forrón tálalják. A paszticio a muszaka (rakott padlizsán) és a szuvlaki (húsnyársak) mellett a görög specialitások közé számít. Mivel az elkészítése munkaigényesebb, mint sok más görög ételé, a háztartásokban többnyire hétvégén kerül az asztalra, amikor több idő jut a főzésre. És mivel a paszticio kétségtelenül azok közé az ételek közé tartozik, amelyek a második vagy harmadik melegítéssel egyre ízletesebbek lesznek, a hozzávalókat általában nagyvonalúan mérik ki, hogy több napra is elég legyen.