FŰSZERES TORTILLAHÁROMSZÖG Téma: Egyéb kategória

Eszközök: fokhagymaprés, grillező, kés, reszelő, serpenyő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, zúzás

Adag: 4-6 főre (24 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db tortilla
 dl olaj
A tetejére:
40 dkg konzerv vesebab
9 dkg reszelt cheddar sajt
2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
2 kicsi apróra vágott piros chilipaprika
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 db apróra vágott hagyma
2 és fél dl konzerv salsa

Elkészítés:

1. A 23 cm átmérőjű kerek tortillát negyedekre vágjuk, és mindegyik negyedet három háromszögre.

2. 2 evőkanál olajat hevítünk egy serpenyőben. Néhány háromszöget beleteszünk, mindkét oldalán 30 másodpercig sütjük, amíg ropogós és aranyszínű lesz. Kivesszük, papírtörlőn leszárítjuk. Kisütjük a többi tortillát is; ha szükséges, pótoljuk az olajat.

3. A krémhez 1 evőkanál olajat hevítünk, beletesszük a hagymát, a fokhagymát és a chilit, és közepes lángon 3 percig keverjük, amíg a hagyma megpuhul. Hozzáadjuk az előzőleg lecsepegtetett vesebabot, a sűrű salsát és a friss koriandert. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni.

4. A krémet a tortillára kenjük, a szélén peremet hagyunk, és megszórjuk cheddar sajttal. 1 percig grillezzük, amíg a sajt megolvad.

24 darabot készíthetünk belőle.

Előre egy nappal elkészíthetjük a tortillaháromszögeket; légmentesen záródó dobozban tároljuk. A krémet is elkészíthetjük előző nap, a hűtőben tároljuk. A tálalás előtt 1 órával állítjuk össze, és közvetlenül a tálalás előtt grillezzük.
A tortillát sütőben is süthetjük az olaj helyett. Tepsire tesszük, és 180 fokosra (gáz: 4) melegített sütőben 5 percig sütjük, amíg ropogós lesz. Ekkor rákenjük a krémet, és újabb 3-5 percig sütjük, hogy a sajt megolvadjon.