OAXACAI TOJÁS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, serpenyő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, pirítás, sütés, turmixolás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg érett paradicsom
8 db tojás
2 db friss, édes zöld chilipaprika
12 db hámozott, félbevágott gyöngyhagyma
8 gerezd hámozatlan fokhagyma
1 csipet szárított oregánó
1 csipet kristálycukor
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
1 csipet őrölt római kömény
ízlés szerint só
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. Egy vastag aljú serpenyőt szárazon felforrósítunk. Beledobjuk a paradicsomot egészben, és nagy lángon, egyszer-kétszer megforgatva, gyorsan barnára pirítjuk. Kivesszük a serpenyőből, és hűlni hagyjuk.

2. Utána a gyöngyhagymát, a héjas fokhagymát meg a chilit dobjuk a serpenyőbe, és nagy lángon ezeket is megpirítjuk. Kiöntjük a serpenyőből, és hűlni hagyjuk.

3. A kihűlt paradicsomot feldaraboljuk, és héjastól turmixgépbe vagy robotgépbe töltjük. A sült chilit kimagozzuk, meghámozzuk és feldaraboljuk. A fokhagymagerezdeket is megtisztítjuk, és a gyöngyhagymával együtt durvára aprítjuk. A felaprított zöldségeket a paradicsomhoz adjuk.

4. Darabos pürévé turmixoljuk, majd római köménnyel és oregánóval fűszerezzük. Sózzuk, borsozzuk, és ízlés szerint csipetnyi cukorral ízesítjük.

5. Az olaj felét teflonserpenyőben felforrósítjuk. Merőkanálnyi kissé felvert tojást öntünk bele, és vékony omlettet sütünk belőle. Az olajat pótoljuk, a maradék tojásból is omletteket sütünk, és tálra halmozzuk, majd vékony csíkokra metéljük.

6. A mártást felforraljuk, utánízesítjük, és belekeverjük a sűrített paradicsomot. A csíkokra vágott omlettet a mártásba forgatjuk, és apróra vágott korianderzölddel meghintve tálaljuk.