CSIRKÉS TORTILLATEKERCSEK GUACAMOLÉVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A tortillákat egymásra halmozva, felforrósított teflonserpenyőben, olaj hozzáadása nélkül átmelegítjük. Az alsó tortillát mindig felülre tesszük, hogy egyenletesen melegedjenek át. Alufóliába vagy tiszta konyharuhába csomagolva melegen tartjuk.
2. A csirkehúst mély tálba tesszük, meghintjük a chilivel, hozzáadjuk a hagyma és a koriander felét, végül megsózzuk. Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk.
3. Két tortillalapot egymást kicsit átfedve a munkalapra terítünk. Tölteléket kanalazunk a közepére, majd szorosan felcsavarjuk, és 1-2 fogvájóval rögzítjük. Ugyanígy töltjük meg a többi lapot is.
4. Lábosban vagy magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, hogy a belehelyezett tortillatekercsek úszhassanak benne. A tekercseket aranyszínűre és ropogósra sütjük, majd papírtörlőn lecsepegtetjük.
5. A maradék hagyma és korianderzöld kíséretében, guacamoléval és salsával kínáljuk.
TORTILLA
1. A kétféle átszitált lisztet nagy tálban összekeverjük (1. kép). A közepébe mélyedést készítünk, amelybe apránként beleöntjük a meleg vizet.
Széles, lapos késsel kemény tésztává keverjük, majd lisztezett deszkára borítjuk. 3 percig erőteljesen gyúrjuk (2. kép), amíg sima lesz.
2. A tésztát annyi adagra osztjuk, ahány tortillát szeretnénk. Egyszerre csak 1 adagot nyújtunk ki lisztezett deszkán, nagyon vékonyra (papírvékonyságúra) (3. kép). Félretesszük, és ugyanezt megismételjük a többi adaggal is. A még ki nem nyújtott adagokat műanyag fóliával letakarva tároljuk, nehogy kiszáradjanak.
3. A vastag falú, szárazon hagyott palacsintasütőt vagy a lapos kerámia sütőtálat felmelegítjük, és a tortillákat egyenként kisütjük (4. kép). Ha a széle kezd felpöndörödni, megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Néhány másodperc sütési idő bőven elegendő! Ha a lepergett liszt kezd megégni a serpenyőben, töröljük ki nedvszívó konyhai papírral.
GUACAMOLE
1. Az avokádók húsát nagyobb darabokra vágjuk. Üveg- vagy cseréptálba tesszük, ráfacsarjuk a zöldcitromlét, és meglocsoljuk az olívaolajjal.
2. Villával összetörjük, ízlés szerint darabosra vagy pépesebbre. Beleforgatjuk a vöröshagymát, a chilit, a fokhagymát, a római köményt, a felaprított korianderzöldet, végül sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
3. Tálalótálba szedjük, és nyomban az asztalra adjuk, hogy megelőzzük az elszíneződését. Ízlés szerint meghinthetjük még egy kevés korianderzölddel.