Zöldségalaplé Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető olcsó
Eszközök: fazék, géz, séfkés, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, szűrés
Adag: 1 liter
Elkészítés:
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Bouquet garni
A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.