Zöldségalaplé Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fazék, géz, séfkés, szűrő, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: áttörés, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, hűtés, szűrés

Adag: 1 liter

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
½ db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 db bouquet garni
1 nagy csipet só
1 evőkanál reszelt narancshéj
1 csipet őrölt szerecsendió
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

Elkészítés:

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

A lezsírozott levet 5 dl-re elfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. Jégkockatartóba adagolva lefagyasztjuk, amikor megkötött, nejlonzacskóban tároljuk. 2 liter leveshez 5 dl sűrű alaplé és 1.5 liter víz szükséges.

Bouquet garni

1 szál zöld póréhagyma
1 szál kakukkfű
1 db babérlevél
néhány szál zellerlevél
néhány szál petrezselyem

A hozzávalókat a póréhagyma zöldjébe beletekerjük, és cérnával összekötözzük. Hosszú zsinóron a fazékba lógatjuk.