CSOKOLÁDÉS MUFFIN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 35 perc  Munkaidő: 10 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: edényfogó, keverőtál, muffin sütőforma, reszelő, sütő, szita
Eljárások: kikeverés, muffin kiemelése a formából, muffinforma előkészítése sütéshez, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás

Adag: 4 főre (12 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dkg kakaópor
10 dkg reszelt étcsokoládé
2 és fél dl tej
1 csipet só
2 teáskanál sütőpor
5 dkg olvasztott vaj
1 csepp vaníliaaroma
15 dkg kristálycukor
20 dkg liszt
A sütőformához:
igény szerint olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. Egy 12 mélyedéses muffinformát olvasztott vajjal kikenünk, vagy papír sütőformácskákkal kibéleljük.

2. A lisztet, a kakaót és a sütőport tálba szitáljuk, a cukrot meg a sót elkeverjük benne.

3. A tejet, a vajat és a vaníliaaromát kis tálban összekeverjük.

4. A száraz hozzávalók közepébe mélyedést nyomunk, a tejes keveréket beleöntjük, és összekeverjük – ne túl sokáig, hogy a tészta még csomós maradjon. A csokoládéforgácsot is óvatosan belekeverjük.

5. A tésztát az előkészített formákba öntjük úgy, hogy minden mélyedést a háromnegyedéig töltünk meg. A sütőben 20-25 percig sütjük, amíg a tészta közepébe szúrt pálca kihúzáskor tiszta marad. Kivesszük a formából, és süteményrácson hagyjuk kihűlni. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

A muffinokat három hónapra is lefagyaszthatjuk (teljesen kihűlve fagyasztódobozba vagy zacskóba csomagolva). Tálalás előtt egyszerűen szobahőmérsékleten felengedjük, és melegítjük.