NAGYMAMA TORTÁJA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, párolás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, szűrés, vakon sütés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. Egy 22 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát kivajazunk. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékonyra kinyújtjuk, a formába simítjuk. 15 percre a hűtőbe tesszük.
2. Bevonatos serpenyőben a vajat a cukorral felolvasztjuk. Amikor enyhén elszíneződik – aranyszínűvé válik – beletesszük az almakockákat, 3 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a pisztáciát és a diót, majd az egész masszát tálba öntve, fahéjjal megszórva hűlni hagyjuk.
3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáit elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleöntjük a tejszínt is, az egészet szitán átszűrjük.
4. A tortaformát kivesszük a hűtőből. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 10 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tortaalapot további 15 percig sütjük. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.
5. Az almás-diós masszát egyenletesen elosztjuk a torta alján, majd ráöntjük a tejszínes keveréket. A sütőben 40-45 percig sütjük, míg aranybarna színt kap és a töltelék megszilárdul. Mielőtt kivesszük a formából, sütőrácsra téve hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral és a maradék dióval megszórva, még melegen tálaljuk.
OMLÓS TÉSZTA
1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.