NAGYMAMA TORTÁJA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 50 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, nyújtófa, serpenyő, sütő, sütőpapír, szita
Eljárások: darabolás, szeletelés, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, párolás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, szűrés, vakon sütés

Adag: 6-8 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg omlós tészta
ízlés szerint porcukor
igény szerint puha vaj
A töltelékhez:
20 dkg hámozott, kockára vágott alma
másfél dl tejszín
3 dkg vaj
2 evőkanál kristálycukor
5 dkg pisztácia
5 dkg durvára tört dióbél
1 csipet őrölt fahéj
1 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál kristálycukor
3 db tojás

Elkészítés:

1. Egy 22 cm átmérőjű, kiemelhető aljú, lapos gyümölcstortaformát kivajazunk. A tésztát enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen 3 mm vékonyra kinyújtjuk, a formába simítjuk. 15 percre a hűtőbe tesszük.

2. Bevonatos serpenyőben a vajat a cukorral felolvasztjuk. Amikor enyhén elszíneződik – aranyszínűvé válik – beletesszük az almakockákat, 3 percig pároljuk benne. Hozzáadjuk a pisztáciát és a diót, majd az egész masszát tálba öntve, fahéjjal megszórva hűlni hagyjuk.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tojások sárgáit elkeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. Beleöntjük a tejszínt is, az egészet szitán átszűrjük.

4. A tortaformát kivesszük a hűtőből. A tésztára sütőpapírt fektetünk, nehezéknek megszórjuk szárazbabbal vagy lencsével, és a sütőben 10 percig elősütjük, hogy a tészta megszilárduljon. A babot vagy lencsét és a papírt eltávolítjuk, a tortaalapot további 15 percig sütjük. Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

5. Az almás-diós masszát egyenletesen elosztjuk a torta alján, majd ráöntjük a tejszínes keveréket. A sütőben 40-45 percig sütjük, míg aranybarna színt kap és a töltelék megszilárdul. Mielőtt kivesszük a formából, sütőrácsra téve hagyjuk egy kicsit hűlni. Porcukorral és a maradék dióval megszórva, még melegen tálaljuk.

A karamellizált, diós-mogyorós torta a barátokat és a családtagokat egyaránt elkápráztatja akár desszertként, akár egy csésze kávéhoz kínáljuk.

OMLÓS TÉSZTA

10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet só
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.