FŰSZERES TÖKÖS TÁSKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 70 perc  Munkaidő: 30 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár

Eszközök: gyúródeszka, kenőecset, kés, serpenyő, sütemény kiszúró formák, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formákkal való kiszúrás, főzés, hámozás, pirítás, sütés, töltés

Adag: 4-5 főre (20 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg kockára vágott sütőtök
1 adag mélyhűtött levelestészta
2 kiskanál édes currypor
½ kiskanál őrölt kurkuma
1 evőkanál mustármag
1 kiskanál chilipor
1 db apróra vágott hagyma
1 db tojás
8 dkg mélyhűtött borsó
1 ¾ dl csirke erőleves
1 evőkanál olaj
3 levél friss curry

vagy

3 levél szárított curry

Elkészítés:

1. Egy serpenyőben olajat hevítünk, és közepes lángon 2-3 percig pirítjuk a hagymát. Hozzáadjuk a curryleveleket és a mustármagot (1. kép), és további egy-két percig pirítjuk, amíg a mustármag pattogni kezd. Ekkor hozzáadjuk a curryport, a chiliport és a kurkumát, 30 másodpercig kevergetjük.

2. Beletesszük a tököt is, 1-2 percig keverjük, amíg a fűszerek teljesen beborítják a tököt. Hozzáadjuk a borsót és a csirkeerőlevest, és kis tűzön 8-10 percig főzzük, amíg a tök megpuhul (ezt egy kés hegyével ellenőrizzük: 2. kép), és a folyadék nagy része elpárolog. Ekkor levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A sütőt 220 fokra (gáz: 7) előmelegítjük. Két tepsit vékonyan kiolajozunk. Mindegyik réteg tésztából 10 centiméteres köröket vágunk, s a közepükre egy-egy evőkanál fűszeres tököt teszünk. A szélét megkenjük a felvert tojással (3. kép), és a tésztát félbehajtva, a tölteléket befedjük vele (4. kép). Villával lenyomkodjuk a szélét. A tésztát a tepsibe tesszük, megkenjük a maradék tojással. 25-30 percig sütjük, amíg megdagad és aranyszínű lesz.

Kb. 20 db táskát készíthetünk belőle.

Előre két nappal elkészíthetjük, vagy fagyasztva akár két hónapig is tárolhatjuk.

CSIRKEALAPLÉ

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.