Garnélarák szezámmagban csípős mentachutneyval Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető drága
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Meghámozzuk a 24 db rákot, a farkához viszont nem nyúlunk. Hosszában óvatosan végigvágjuk, kivesszük belőle az ínt és enyhén kisimítjuk.
2. Megforgatjuk a rákot a lisztben, lerázzuk a felesleget. Majd a felvert tojásba mártjuk, legvégén pedig a szezámmaggal kevert zsemlemorzsába.
3. Egy mélyebb, vastag falú serpenyőt a harmadáig megtöltjük olajjal, felforrósítjuk 180 fokra. Az olaj akkor elég forró, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Kisütjük a rákokat, mindegyiket nagyjából 2 perc alatt, amíg aranyszínű lesz. Szűrőkanállal kiemeljük az olajból, majd papírtörlőn lecsöpögtetjük.
4. A csípős mentachutneyhoz turmixban vagy robotgéppel összekeverjük a mentát, a chutneyt és a citromlét, nagyjából 15 másodpercig, amíg sima lesz. Mártásként tálaljuk: belemártogatjuk a rákot.
Édes mangóchutney
1. Felszeleteljük a mangók húsát és megsózzuk.
2. A chilipaprikát apróra vágjuk.
3. Összekeverjük a garam masala fűszerkeveréket a cukorral, egy serpenyőbe tesszük és hozzáöntjük az ecetet. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőmérsékletet, és lassú tűzön 5 percig főzzük.
4. Beletesszük a mangót, a chilit, a gyömbért és a datolyát. 1 órán át főzzük lassú tűzön, amíg a mangó teljesen megpuhul. Sterilizált, felmelegített üvegbe tesszük, és lezárjuk.
Használat előtt a hűtőben tartjuk.