Garnélarák szezámmagban csípős mentachutneyval Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 40 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  drága

Eszközök: kés, serpenyő, turmixgép, tűzhely
Eljárások: panírozás zsemlemorzsával, sütés bő zsiradékban, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg nyers garnélarák
3 dkg finomliszt
8 dkg szezámmag
1 db tojás
6 és fél dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
igény szerint olaj
Csípős mentachutneyhoz:
14 dkg gyümölcschutney
2 evőkanál citromlé
1 csokor friss mentalevél

Elkészítés:

1. Meghámozzuk a 24 db rákot, a farkához viszont nem nyúlunk. Hosszában óvatosan végigvágjuk, kivesszük belőle az ínt és enyhén kisimítjuk.

2. Megforgatjuk a rákot a lisztben, lerázzuk a felesleget. Majd a felvert tojásba mártjuk, legvégén pedig a szezámmaggal kevert zsemlemorzsába.

3. Egy mélyebb, vastag falú serpenyőt a harmadáig megtöltjük olajjal, felforrósítjuk 180 fokra. Az olaj akkor elég forró, ha egy kenyérkocka 15 másodperc alatt aranyszínűre pirul benne. Kisütjük a rákokat, mindegyiket nagyjából 2 perc alatt, amíg aranyszínű lesz. Szűrőkanállal kiemeljük az olajból, majd papírtörlőn lecsöpögtetjük.

4. A csípős mentachutneyhoz turmixban vagy robotgéppel összekeverjük a mentát, a chutneyt és a citromlét, nagyjából 15 másodpercig, amíg sima lesz. Mártásként tálaljuk: belemártogatjuk a rákot.

Előre bepanírozhatjuk a rákot, szimpla rétegben tálcára tesszük, letakarjuk, és a hűtőben tároljuk. Ugyanígy le is fagyaszthatjuk, s ha megfagyott, zárható zacskóba tesszük. Tálcára téve a hűtőben hagyjuk felengedni. A chutneyt a tálalás előtt nem sokkal készítjük el.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fehér habzóbor illik hozzá.

Édes mangóchutney

3 nagyobb szeletelt mangó
10 dkg kimagozott, apróra vágott datolya
1 darabka reszelt gyömbér
33 dkg barnacukor
2 db apróra vágott piros chilipaprika
0.5 kiskanál garam masala
2.5 dl fehérborecet
ízlés szerint só

1. Felszeleteljük a mangók húsát és megsózzuk.

2. A chilipaprikát apróra vágjuk.

3. Összekeverjük a garam masala fűszerkeveréket a cukorral, egy serpenyőbe tesszük és hozzáöntjük az ecetet. Felforraljuk, majd csökkentjük a hőmérsékletet, és lassú tűzön 5 percig főzzük.

4. Beletesszük a mangót, a chilit, a gyömbért és a datolyát. 1 órán át főzzük lassú tűzön, amíg a mangó teljesen megpuhul. Sterilizált, felmelegített üvegbe tesszük, és lezárjuk.

Használat előtt a hűtőben tartjuk.