Heringes tésztasaláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 30 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, szűrő, tésztafőző fazék, tojásszeletelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg kagylótészta
6 db héjában főtt, hámozott burgonya
40 dkg hagymás ruszli
2 db fodros saláta
6 db savanyított gyöngyhagyma
5 evőkanál olívaolaj
2 db héjában főtt, hámozott cékla
3 evőkanál tárkonyecet
4 db keményre főzött tojás
2 nagyobb savanykás alma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
6 szál kapor

Elkészítés:

1. Egy nagy lábosban kissé sózott vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, 1 evőkanál olívaolajat, és addig főzzük, hogy éppen csak megpuhuljon, de még harapni lehessen (al dente). Leszűrjük és hideg vízben leöblítjük.

2. Kis darabokra vágjuk a heringet (1. kép), a burgonyát, az almát (2. kép), a salátát és a céklát, s egy nagy salátástálba tesszük.

3. Leszűrjük a tésztát, és azt is a salátástálba tesszük. Vigyázva beleforgatjuk a heringes keverékbe (3. kép).

4. Óvatosan megtisztítjuk és feldaraboljuk a kemény tojást. A salátát tojásszeletekkel, ecetes gyöngyhagymával és kaporral díszítjük. Meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és tárkonyecettel. Azonnal tálaljuk.

A jóminőségű tésztát nem szükséges leöblíteni, pláne hideg vízzel, s egyébként is vétek.
Tárkonyecet a legtöbb szupermarketben kapható,de magunk is elkészíthetjük, Egy üveg fehérbor- vagy vörösborecetbe beleteszünk egy csokor friss tárkonyt,és 48 órán át hagyjuk benne ázni. A tárkonynak a lehető legfrissebbnek kell lennie; a hibás leveleket el kell távolítani.
A saláta az ecetes öntet nélkül kis ideig eltartható a hűtőszekrényben.
Krúdy Gyula reggelire is jónak tartotta.