SÜLT PADLIZSÁN TÉSZTÁVAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 50 perc  Munkaidő: 25 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: karalábévájó, lábas, reszelő, séfkés, sütő, sütőtál, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, párolás, reszelés, gyalulás, sütés, szűrés, töltés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db padlizsán
25 dkg rövid tészta

vagy

25 dkg penne
4 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
3 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 teáskanál szárított oregánó
5 dkg vékonyra szeletelt mozzarella sajt
2 gerezd zúzott fokhagyma
42 dkg konzervparadicsom
1 nagy apróra vágott hagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. Egy lábosban enyhén sózott vizet forralunk. Beletesszük a tésztát, 1 evőkanál olívaolajat, és addig főzzük, amíg éppen csak megpuhul, de még harapni lehet (al dente). Leszűrjük, és melegen tartjuk.

2. A padlizsánt hosszában félbevágjuk, a belső részét körülmetsszük, óvatosan, nehogy kilyukasszuk a héját. Kanállal kivájjuk a húsát (1. kép). A héját belül megkenjük olajjal. A padlizsán húsát feldaraboljuk, majd félretesszük.

3. Egy serpenyőben a megmaradt olajon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, azt is pároljuk 1 percet, majd a feldarabolt padlizsánt is a serpenyőbe tesszük (2. kép), és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a paradicsomot és az oregánót, ízlés szerint fűszerezzük A keveréket felforraljuk, és lassan főzzük, amíg besűrűsödik. Elvesszük a tűzhelyről, és belevegyítjük a tésztát.

4. Egy sütőlemezt megkenünk olajjal, és egy sorban elhelyezzük rajta a padlizsánhéjakat. A paradicsomos tészta felét a padlizsánokba töltjük (3. kép), megszórjuk a mozzarellával, majd a megtöltött padlizsánokra ráhalmozzuk a paradicsomos tésztakeverék másik felét. A tetejét megszórjuk parmezán és zsemlemorzsa keverékével.

5. 200 °C-ra melegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Zöldsalátával tálaljuk.