FOURS POCHÉS Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 10 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: keverőtál, konyhai robotgép, nyomózsák, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: darálás, formázás, kikeverés, pihentetés, sütés

Adag: 2 tepsi (16-18 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg őrölt mandula
2 teáskanál sárgabarackdzsem
10 dkg kristálycukor
2 db tojás
1 csepp vaníliaaroma
1 csepp keserűmandula-aroma
A díszítéshez:
igény szerint törökmogyoró

vagy

igény szerint koktélcseresznye

vagy

igény szerint félbevágott, hámozott mandula

Elkészítés:

1. Két sütőlemezt sütőpapírral kibélelünk. Az őrölt mandulát összekeverjük a kristálycukorral, majd egy tojásfehérjével, a szitán áttört sárgabaracklekvárral, valamint a vanília- és keserűmandula-aromával keverőtálba tesszük. Alaposan eldolgozzuk, majd a második tojásfehérjéből annyit adunk hozzá, hogy viszonylag szilárd állagú, ám habzsákból is kinyomható tésztát kapjunk.

2. A massza felét közepes átmérőjű csillagbetéttel ellátott habzsákba szedjük, és kb. 4 cm átmérőjű rózsákat nyomunk az egyik előkészített sütőlemezre (lásd a képen). A halmocskák közepére egy-egy felezett mandulát, kandírozott cseresznyét vagy mogyorót illesztünk. A tésztahalmocskákkal megrakott sütőlemezeket 30 percig szobahőmérsékleten pihentetjük. A maradék tésztát hasonlóképpen dolgozzuk fel.

3. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A kekszeket aranysárga színűre sütjük (kb. 15 perc). Sütőrácsra téve hagyjuk kihűlni.

A francia poche szó egyik jelentése: habzsák. Erről kapta nevét ez az apró, ízletes kekszfajta, amelyet cukrozott cseresznyével, mandulával vagy mogyoróval is díszíthetünk.
A kekszeket légmentesen lezárt dobozban akár két hétig is eltarthatjuk.
Légkeveréses sütő hiányában az egyszerre berakott két sütőlemezt a sütés félidejében cseréljük meg.